Frigolotti - ciasto z Rzymu

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html tu znalazła je moja koleżanka. Jadłam - rewelacja

z2278555H.jpg


Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 17.5 dag masła
- 15 dag cukru
- 20 dag zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 g drożdży w proszku
- 1 aromat waniliowy
- skórka otarta z 2 cytryn
- 10 dag płatków ciemnej czekolady
- 15 dag wyłuskanych orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Lubiane w Wiecznym Mieście, choć pochodzą z Trentino na północy. Obowiązkowo piecze się je na Wielkanoc. Szerokim nożem posiekaj masło z mąką. Gdy powstanie kaszka, dodaj pozostałe składniki (oprócz orzechów laskowych), dokładnie wyrób. Z powstałego ciasta formuj nieduże kulki, każdą lekko spłaszczaj, pośrodku wtykaj po jednym orzeszku laskowym.
Gotowe ciasteczka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, piecz około 10 minut w temp. 200°C
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
A skąd wziąć płatki ciemnej czekolady?

Po co ja pytam?
Przecież jak się dowiem to zaraz mi się zachce upiec.
A jak upiekę to nie będę miała gdzie włożyć, bo już 7 wielkich puszek pełnych po brzegi!!!
icon_smile.gif



ewa
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
eposka, a ktory raz juz batony robilas? :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pzdr
yenn