Piers z kurczaka po tajsku*

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Przepis niejest moj tylko z "Tiny"
Bardzo smaczny polecam!!!!
Foto niejest moje, tez z gazety, jak bede miala swoje to wkleje


Skladniki na 4 porcje:
15 dag dlugoziarnistego ryzu
po pol peczka bazyli i natki pietruszki
1 jajko sol i pieprz
60 dag piersi z kurczaka
2 lyzki maki
5 lyzek wiorkow kokosowych
6 lyzek oleju sezamowego
2 owoce mango
2 lyzki solonych orzeszkow ziemnych
1 straczek czerwonego chili
maly kawalek swiezego imbiru
100 ml bulionu warzywnego


Ziola umyc posiekac(lub rozdrobnic reka). Jajko roztrzepac widelcem, doprawic sola i pieprzem. Umyc mieso przyprawic tylko sola i pieprzem.Panierowac maka-jajko-wiorki kokosowe. Smazyc na rozgrzanym oleju do czasu az wiorki sie zrumienia. Usmazone mieso przelozyc na talerz i przykryc folia aluminiowa zeby bylo cieple.
Obrac mango, pozbyc sie pestki, pokroic w plasterki. Orzeszki posiekac i uprazyc na suchej patelni.
1/3 mango zmiksowac na gesty mus.
Imbir zetrzec na drobnej tarce.
Na grillowej patelni obsmazyc mango z 1 lyzka oleju sezamowego. Wyjac, na tluszczu ze smazenia poddusic imbir i chili. Dodac bulion, przecier z mango, ziola i wczesniej ugotowany ryz. Wymieszac. Podac do kurczaka, calosc polac sosem oblozyc plastrami mango, na koncu obsypac orzeszkami
smacznego.gif
smacznego.gif
smacznego.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: