ogórki w zalewie octowej

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
Ogórki obrać, pokroić w słupki.
Na spód słoika:
2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 plasterek selera,
2 plastry marchewki,
1 plaster cebuli.
Zalewa:
3 szkl wody,
1/2 szkl octu,
łyżka soli,
3/4 szkl cukru.
Gotującą zalewą zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować ok. 3 - 5 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
padam na twarz, wczoraj zrobiłam 25 słoików (takich ok. 0,7 l)
już nie mogę doczekać się degustacji
icon_mrgreen.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
cCzy moglabym zobaczyc zdjecie ogorow juz w sloiku?
Zalewa pasuje do jakiej ilosci ogorkow?I jak w slupki?Bo ja mam tylko ogorki wezowe.
 

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
vidar @ 10 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=726346cCzy moglabym zobaczyc zdjecie ogorow juz w sloiku?
Zalewa pasuje do jakiej ilosci ogorkow?I jak w slupki?Bo ja mam tylko ogorki wezowe.
Vidar, co do zdjęcia to spróbuję wysłać do Margot i ona je wstawi (mam nadzieję), ale to dopiero jutro bo dziś jestem poza domem. Ogórki w zależności od wielkości kroję na 4-8 części (wzdłuż). Im ogórek jest mniejszy tym wiadomo, że lepszy. A co do proporcji zalewy do ilości ogórków to wszystko zależy od tego jak ciasno je ułoży się w słoikach, jakie będą wielkościowo itp. Ja to zawsze robię jak widać ilości prawie hurtowe więc wszystkiego robię kilkakrotnie więcej.
 

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
Bardzo dobre ogórki! Zrobiłam w ubiegłym tygodniu, a dziś spróbowałam. Pycha! Dodałam tylko nieco mniej cukru (pół szklanki) i do słoika, oprócz wymienionych warzyw włożyłam trochę czerwonej papryki. Dziękuję za przepis
wink.gif
Jutro kupuję nową porcję ogórków i robię następną porcję.