Perliczka w winogronach

ortica

Member
Sty 8, 2007
418
0
0
Perliczka w winogronach

1 perliczka (o wadze około 1,2 kg)
wątróbka z perliczki
serce z perliczki
500 g jasnych winogron
100 g boczku w plastrach
30 g masła
brandy
gałązka rozmarynu
oliwa z oliwek Extra Vergine (ile trzeba)
sól i pieprz

Winogrona odrywamy od szypułek, myjemy, osuszmy na ściereczce kuchennej, odkładamy około 250 g winogron, resztę przecieramy, a sok zbieramy do miseczki. Sprawioną perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, i faszerujemy winogronami. Owijamy ptaka plastrami boczku i wiążemy sznurkiem kuchennym. Podgrzewamy w rondlu masło i oliwę i smażymy perliczkę, aż nabierze koloru, wlewamy brandy i odparowujemy. Drobno siekamy wątróbkę i serce wraz z igłami rozmarynu, przekładamy do rondla i wlewamy sok z winogron. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Po koniec gotowania usuwamy boczek i odstawiamy na później, perliczkę smażymy na mocnym ogniu do zrumienienia. Wyjmujemy perliczkę z rondla, kroimy na kawałki i polewamy sosem i pokrojonymi plastrami boczku, Podajemy ciepłe danie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: