- Mar 6, 2008
- 1,831
- 0
- 0
Proporcje na tortownicę o średnicy 24cm(lub mniejszą)
-25dag mąki
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-10dag masła
-2żółtka
-10dag cukru pudru
-60dag rabarbaru
-15dag cukru kryształu
-2łyżki słodkiej bułki tartej
-cukier puder do posypania ciasta
Mąkę przesiać z proszkiem,dodać tłuszcz i razem posiekać nożem.Następnie dodać żółtka oraz cukier puder, szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Jedną częścią ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę,
wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.180st.C) i upiec na jasno-złoty kolor.
Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić w kawałki, posypać cukrem(10dag) i podgrzewać na małym ogniu, aż puści sok.
Następnie rabarbar odsączyć na sicie, ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać pozostałym cukrem i bułką tartą.Przykryć drugą połową ciasta.Ponownie włożyć do piekarnika o temperaturze 180st.C i upiec.Gorący po-
sypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z broszurki"Ciasta na stół"
Moje uwagi:zmniejszyłam ilość cukru.
Można dać trochę więcej rabarbaru- uważać żeby go nie rozgotować
Wierzchnią warstwę ciasta można pokruszyć i lekko przycisnąć
Ciasto wychodzi niskie.
Następnym razem zrobię z podwójnej porcji.
Polecam.
-25dag mąki
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-10dag masła
-2żółtka
-10dag cukru pudru
-60dag rabarbaru
-15dag cukru kryształu
-2łyżki słodkiej bułki tartej
-cukier puder do posypania ciasta
Mąkę przesiać z proszkiem,dodać tłuszcz i razem posiekać nożem.Następnie dodać żółtka oraz cukier puder, szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Jedną częścią ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę,
wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.180st.C) i upiec na jasno-złoty kolor.
Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić w kawałki, posypać cukrem(10dag) i podgrzewać na małym ogniu, aż puści sok.
Następnie rabarbar odsączyć na sicie, ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać pozostałym cukrem i bułką tartą.Przykryć drugą połową ciasta.Ponownie włożyć do piekarnika o temperaturze 180st.C i upiec.Gorący po-
sypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z broszurki"Ciasta na stół"
Moje uwagi:zmniejszyłam ilość cukru.
Można dać trochę więcej rabarbaru- uważać żeby go nie rozgotować
Wierzchnią warstwę ciasta można pokruszyć i lekko przycisnąć
Ciasto wychodzi niskie.
Następnym razem zrobię z podwójnej porcji.
Polecam.