Krem z mascarpone i mleka skondensowanego slodzonego

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Zrobiłam w wersji z czekoladą w proszku,ale zdjęcia już nie robiłam bo biszkopt taki nieciekawy więc nie zabawiałam sie w dekoracje tylko przełożyłam i byle jak pomazałam po wierzchu siup do lodówki i dzisiaj wywiozłam do Mamy na babskie pogaduchy
icon_mrgreen.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Wczoraj próbowałam truskawki z takim kremem zrobić.
Niestety, internetu przez cały dzień nie miałam, więc z pamięci zaryzykowałam.
I dodałam mleko light niesłodzone
ugly_08.gif

Nic a nic się nie ubiło...( co mnie teraz nie dziwi)

Zrobiłam na truskawki posypkę z płatków owsianych ze skarmelizowanym cukrem, polałam 'tym czymś, co mi wyszło' ... i tak było pyszne
icon_smile.gif

Szkoda tylko, ze nie kremowe.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Musi byc slodzone, a w wersji z owocami nie probowalam. Ja zreszta robie torty rzadko, wiec mam malo okazji na eksperymentowanie.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Robiłam już ten krem w wersji białej i czekoladowej. Do czekoladowej dodałam kakao rozmieszane z niewielką ilością gorącej wody na dość gęstą papkę. Bardzo ładnie się wszystko razem zmiksowało. A wczoraj użyłam białego kremu do tortu truskawkowego, ale dodałam trochę rozpuszczonej żelatyny, bo jednak wg mnie tylko mascarpone i mleko daje bardzo smaczny, ale trochę za luźny krem.
 

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
hazo @ 7 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=713829Robiłam już ten krem w wersji białej i czekoladowej. Do czekoladowej dodałam kakao rozmieszane z niewielką ilością gorącej wody na dość gęstą papkę. Bardzo ładnie się wszystko razem zmiksowało. A wczoraj użyłam białego kremu do tortu truskawkowego, ale dodałam trochę rozpuszczonej żelatyny, bo jednak wg mnie tylko mascarpone i mleko daje bardzo smaczny, ale trochę za luźny krem.
i mi też za luźny krem wyszedł
 

natala

Member
Paź 23, 2007
15
0
0
Wyprobowalam ta mase, jest naprawde smaczna. Zamiast mascarpone,uzylam serek bialy,taki w wiaderku. Masa wyszla zdecydowanie "lejaca" dodalam zelatynę i slicznie sie zagęścilo:) Załaczam moj torcik z ta masa oraz pierwszy z masa marcepanowa wlasnej produkcji:)
 

Załączniki

  • torcik.JPG
    torcik.JPG
    20.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Troche mi głupio bo masa w smaku pyszna ale normalnie rozlała mi sie . Nie wiem czy zbyt krótko ja miksowłam czy zbyt długo?? Wymieszałam ją z e stężałą galaretką i wyłożyłam na kruche ciacho i popłyneło
cry_1.gif
Ja nie wiem co ze mna jest zawsze to co proste to ja musze spitolić
baa.gif
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Mam pytanko> czy pod tą masę biszkopt czymś smarujecie? dodajecie owoce czy warstwę np. dżemu jesli tak to jaki smak będzie najlepszy?
planuję wykorzystać tą masę na niedzielny torcik mascarpone już mam mleko też tylko teraz zastanawiam się nad dodatkami??? czekam na podpowiedzi
icon_smile.gif
czy biszkopt kakaowy przełożony tą masą nie będzie za słodki???
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
I jeszcze jedno czy będę musiała dodać żelatynę jeśli chcę zrobić statek piracki? tzn krążki biszkopta skleić masą przeciąć na pół i postawić? czy jest szansa, że bez żelatyny będzie się trzymać??
czy lepiej z jakąś inną masą kombinować????
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Robiłam już tę masę kilka razy i wg mnie nie da rady zrobić tak jak chcesz. Ta masa będzie na to za luźna, żeby postawić krążki. Według mnie wszystko się rozjedzie. Ale, być może, że tylko mnie wychodzi ona dosyć luźna.
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Zrobiłam zrobiłam
anbetung.gif
rewelacja
anbetung.gif
pod nią dałam zmiksowane mrożone truskawki z odrobiną cukru i cytryny + żelatyna i wyszedł hit!!!! fotki wstawię później masa super polecam!!!