Krem z mascarpone i mleka skondensowanego slodzonego

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
dziś robię jako deser
icon_smile.gif

tzn sam krem , z cytryną.. moze jakiś owoc dorzucę
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Robiłam ten krem do tortu, niestety nie smakował nam
icon_sad.gif
szkoda, bo wyszedł dość drogo... na 250 gram serka dałam 150 gram mleka skondensowanego z Gostynia i było to dużo za dużo, krem był okropnie słodki.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
e-lunia @ 15 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=864880Robiłam ten krem do tortu, niestety nie smakował nam
icon_sad.gif
szkoda, bo wyszedł dość drogo... na 250 gram serka dałam 150 gram mleka skondensowanego z Gostynia i było to dużo za dużo, krem był okropnie słodki.
Przy 150 g nie jest bardzo slodki: nie bardziej niz inne znane mi kremy / nawet mniej /. Skoro nie lubisz slodyczy, powinnas byla zaczac prawdopodobnie od 100 g. A nie pomylilas gramow z ml? Przeczytalas caly watek?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
nie, nie pomyliłam, ważyłam na wadze wszytko i przeczytałam wcześniej cały wątek. a słodycze lubię, i to bardzo, ale ten krem był naprawdę mocno za słodki...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
To pozostaje tylko kwestia indywidualnego smaku. Na wloskim forum, gdzie go znalazlam, jest robiony masowo i nie zauwazylam, aby uwazano go za zbyt slodki.
 

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Udalo mi sie zepsuc ten krem, zwazyl sie za pierwszym razem. Za drugim razem (identyczne skladniki) wyszedl idealnie, wyjadlam go lyzka z miski z malinami. jest niebiansko pyszny, slodki, aksamitny, kremowy.
 

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Jutro bede przekladala masa tort na urodziny synka i zastanawiam sie czy jednej masy nie zobic bialej (wlasnie marscapone z mlekiem) a drugiej ciemnej (marscapone z nutella), ktos juz to probowal?
A, i zastanawiam sie nad owocami, maliny wlasnie chyba pasuja idelnie do bialej masy.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Zawsze zelatyne najpierw namaczam w odrobinie zimnej wody, zeby tylko sie pokrylo, a po chwili rozpuszczam w goracym plynie,np. mleku, ale tez niewiele. Moze 1/4 szklanki.
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Robiłam ten krem pierwszy raz i mi się oważył
icon_sad.gif
Nie miałam nic do stracenia bo i tak byl już zepsuty . Włożyłam miseczke z kremem do garnka z garącą wodą i dalej ucierałam aż sie "naprawił" .W smaku był super
lecker.gif
. Trzeba tylko próbować żeby nie przesadzić z ilością mleka . Najlepiej dosłodzić według własnego gustu. Żelatyna jest zbędna bo krem po schłodzeniu w lodówce jest dość twardy. Dziękuje za przepis napewno go jeszcze wypróbuje.
 

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Alexandra spokojnie możesz dekorować
icon_smile.gif
ja ostatnio zrobiłam ten krem do tortu i pokryłam go masą cukrową i na to ozdoby międzyinnymi z kremu i było ok
icon_smile.gif
 

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
A może mi ktoś wyjaśnić co to jest mascarpone???
gruebel_2.gif