- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ryba ogórkowa
ogórki kiszone
cebula
pieprz czarny
ryba
maslo
olej
jajko
panierka
Na maśle z odrobiną oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Smażyć chwilę razem, doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rybę wymoczyć w mleku z łyżeczką soku z cytryny. Dzięki temu będzie delikatna i straci charakterystyczny "rybi" zapach.
Panierować w jajku i wg. uznania - mące lub bułce, smażyć na złoto.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by wogóle zrezygnowac z panierki i usmażyć rybę jedynie skropioną sosem sojowym.
Usmażoną rybę podawać z gorącymi ogórkami, można ozgobić kleksem kwaśnej śmietany.
W ten sam sposób można także podac filet z piersi kurczaka, będzie równie pyszny.
Dodam, że taka ryba jest naprawdę super - ogórki na ciepło są zaskakująco smaczne, znakomicie pasują, zarowno do ryby jak i do drobiu. Sama byłam przyjemnie zdziwiona.
SMACZNEGO
Pomysł zaczerpnięty z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 r.

ogórki kiszone
cebula
pieprz czarny
ryba
maslo
olej
jajko
panierka
Na maśle z odrobiną oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Smażyć chwilę razem, doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rybę wymoczyć w mleku z łyżeczką soku z cytryny. Dzięki temu będzie delikatna i straci charakterystyczny "rybi" zapach.
Panierować w jajku i wg. uznania - mące lub bułce, smażyć na złoto.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by wogóle zrezygnowac z panierki i usmażyć rybę jedynie skropioną sosem sojowym.
Usmażoną rybę podawać z gorącymi ogórkami, można ozgobić kleksem kwaśnej śmietany.
W ten sam sposób można także podac filet z piersi kurczaka, będzie równie pyszny.
Dodam, że taka ryba jest naprawdę super - ogórki na ciepło są zaskakująco smaczne, znakomicie pasują, zarowno do ryby jak i do drobiu. Sama byłam przyjemnie zdziwiona.

SMACZNEGO

Pomysł zaczerpnięty z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 r.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: