IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Bliny na zakwasie wg Ayn*, jak spozytkować zakwas
Margot
post 15 May 2008, 21:55
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Bliny na zakwasie wg Ayn

oczywiście tłumaczenie Joanny cvety.gif
tu oryginał
http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_22.html

Składniki:
250 g zakwasu ( 1 – 1 1/2 szklanki)
1 łyżka miodu
1 – 2 łyżki oleju
1 jajko, lekko ubite widelcem
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać wszystkie składniki w misce.
Jeśli zakwas jest bezpośrednio wyjęty z lodówki, zostawić go na 10- 20 minut w pokojowej temperaturze. Smażyć bliny z dwóch stron na średnim ogniu na dobrze nagrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Podawać gorące – z miodem, klonowym syropem, jogurtem, śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami jagodowymi."
Są wyjątkowo smaczne mniam.gif
Zdjęcie miałam ,ale się zapodziało icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 16 May 2008, 09:46
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Coś nie kumam czy one są bez mąki?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 May 2008, 10:47
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



mąka jest w zakwasie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 16 May 2008, 12:43
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



I to nie będzie za rzadkie ciasto? Jasne że zależy od gęstości zakwasu, ale jednak po dodaniu pozostałych składników , wydaje mi się nie wyjdzie ciasto dosyć gęste żeby je usmażyć. Czyli robię dziś bliny!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 May 2008, 12:51
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ja mam dość gęsty zakwas to musiałam go rozcieńczyć tzn przed pracą wieczorem(czy rano jak smażyłam po południu) nastawiłam sobie zakwas +woda + mąka tak ,żeby było ok 1 szklanki ,po wyrośnieciu było 11/2 szklanki
A ciasto robiłam takie trochę jak średnio gęsta śmietana
Potem tylko mieszałam z reszta i smażyłam bliny
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 16 May 2008, 12:56
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



CYTAT(samanta @ 16 May 2008, 13:43 ) *
I to nie będzie za rzadkie ciasto? Jasne że zależy od gęstości zakwasu, ale jednak po dodaniu pozostałych składników , wydaje mi się nie wyjdzie ciasto dosyć gęste żeby je usmażyć. Czyli robię dziś bliny!!!


I ja też. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 May 2008, 12:58
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



to trzymam kciuki ,żeby smakowały
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 16 May 2008, 20:04
Post #8


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



CYTAT(Margot @ 16 May 2008, 13:58 ) *
to trzymam kciuki ,żeby smakowały


Margot-dzięki za przepis, a Joannie za tłumaczenie.Wyszły pyszne tylko mało.Dodałam 1 czubatą łyżkę
mąki bo miałam trochę lużne ciasto.Do tego miałam kleks kwaśnej śmietany 12% i mrożone jagody. lecker.gif
Następnym razem zrobię z pszennego zakwasu.Pozdrawiam. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 May 2008, 20:11
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Mariaanna super ,że smakowało ,a że mało......Można podwoić na drugi raz
Ja je robiłam z żytniego i pszennego zakwasu i te pszenne są delikatniejsze ,a żytnie mają trochę więcej charakteru -zwłaszcza ,że był to zakwas razowy (pszenny mam na chlebowej mące)
Nie wiem ,które mi bardziej smakują
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 16 May 2008, 20:22
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



CYTAT(Margot @ 16 May 2008, 21:11 ) *
Mariaanna super ,że smakowało ,a że mało......Można podwoić na drugi raz
Ja je robiłam z żytniego i pszennego zakwasu i te pszenne są delikatniejsze ,a żytnie mają trochę więcej charakteru -zwłaszcza ,że był to zakwas razowy (pszenny mam na chlebowej mące)
Nie wiem ,które mi bardziej smakują


Margot- oczywiście to nie żaden problem, że mało.Wyszło mi 5 sztuk i wiem z jakich proporcji powinnam zrobić
następne.Zakwas żytni mam razowy, pszenny też z razowej mąki typ 2000.Jeszcze raz dziękuję. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 23 May 2008, 19:37
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Zrobiłam ale na pszenno-żytnim zakwasie i musiałam dodać mąkę, nie wiem ile bo sypałam z puszki, już przesianą. Smażyłam na takiej patelni jak bliny gryczane, czyli 14 cm. Wyszło ich 6 sztuk. Na zdjęciu jest ostatni, niezbyt kształtny. Proszę:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 23 May 2008, 22:59
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



kształtny czy nie kształtny mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 5 Jun 2008, 10:10
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



Najważniejsze, żeby smakowały.A moje były smaczne. lecker.gif
Załączone pliki
Załączony plik  ABCD0017.JPG ( 70.48K ) Suma pobrań: 4
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 5 Jun 2008, 16:48
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



najważniejsze żeby smakowało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 7 Feb 2009, 18:03
Post #15


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



Znowu je robiłam ale nie dodawałam mąki i wyszły pyszne. Z kwaśną śmietaną i żurawiną. lecker.gif
Załączone pliki
Załączony plik  bliny.jpg ( 105.86K ) Suma pobrań: 5
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 7 Feb 2009, 18:05
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



pysznie wyglądają
super ,że przypomniałaś ten przepis ja o nim zapomniałam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asieja
post 8 Feb 2009, 23:27
Post #17


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 800
Dołączył: 22-April 08
Użytkownik nr: 8.814



mariaanno jakie piękne!
wygląda jak ciasteczko icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 9 Feb 2009, 13:35
Post #18


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



CYTAT(asieja @ 8 Feb 2009, 23:27 ) *
mariaanno jakie piękne!
wygląda jak ciasteczko icon_biggrin.gif


Dzięki asieja. icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 11 Dec 2009, 11:38
Post #19


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



Margot jakie one pyszne mniam.gif mniam.gif jestem nimi zachwycona icon_smile.gif robiłam na zakwasie żytnim.

Załączony plik  bliny_na_zakwasie1.jpg ( 43.31K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 11 Dec 2009, 12:04
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Atino banana.gif mniam.gif , jak się ciszę ,że tak smakują
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 16:24