Bliny na zakwasie wg Ayn*

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Bliny na zakwasie wg Ayn

oczywiście tłumaczenie Joanny
cvety.gif

tu oryginał
http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_22.html

Składniki:
250 g zakwasu ( 1 – 1 1/2 szklanki)
1 łyżka miodu
1 – 2 łyżki oleju
1 jajko, lekko ubite widelcem
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszać wszystkie składniki w misce.
Jeśli zakwas jest bezpośrednio wyjęty z lodówki, zostawić go na 10- 20 minut w pokojowej temperaturze. Smażyć bliny z dwóch stron na średnim ogniu na dobrze nagrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Podawać gorące – z miodem, klonowym syropem, jogurtem, śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami jagodowymi."
Są wyjątkowo smaczne
mniam.gif

Zdjęcie miałam ,ale się zapodziało
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Coś nie kumam czy one są bez mąki?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
I to nie będzie za rzadkie ciasto? Jasne że zależy od gęstości zakwasu, ale jednak po dodaniu pozostałych składników , wydaje mi się nie wyjdzie ciasto dosyć gęste żeby je usmażyć. Czyli robię dziś bliny!!!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
ja mam dość gęsty zakwas to musiałam go rozcieńczyć tzn przed pracą wieczorem(czy rano jak smażyłam po południu) nastawiłam sobie zakwas +woda + mąka tak ,żeby było ok 1 szklanki ,po wyrośnieciu było 11/2 szklanki
A ciasto robiłam takie trochę jak średnio gęsta śmietana
Potem tylko mieszałam z reszta i smażyłam bliny
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Mariaanna super ,że smakowało ,a że mało......Można podwoić na drugi raz
Ja je robiłam z żytniego i pszennego zakwasu i te pszenne są delikatniejsze ,a żytnie mają trochę więcej charakteru -zwłaszcza ,że był to zakwas razowy (pszenny mam na chlebowej mące)
Nie wiem ,które mi bardziej smakują
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Margot @ 16 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=705122Mariaanna super ,że smakowało ,a że mało......Można podwoić na drugi raz
Ja je robiłam z żytniego i pszennego zakwasu i te pszenne są delikatniejsze ,a żytnie mają trochę więcej charakteru -zwłaszcza ,że był to zakwas razowy (pszenny mam na chlebowej mące)
Nie wiem ,które mi bardziej smakują
Margot- oczywiście to nie żaden problem, że mało.Wyszło mi 5 sztuk i wiem z jakich proporcji powinnam zrobić
następne.Zakwas żytni mam razowy, pszenny też z razowej mąki typ 2000.Jeszcze raz dziękuję.
wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobiłam ale na pszenno-żytnim zakwasie i musiałam dodać mąkę, nie wiem ile bo sypałam z puszki, już przesianą. Smażyłam na takiej patelni jak bliny gryczane, czyli 14 cm. Wyszło ich 6 sztuk. Na zdjęciu jest ostatni, niezbyt kształtny. Proszę:
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Najważniejsze, żeby smakowały.A moje były smaczne.
lecker.gif
 

Załączniki

  • ABCD0017.JPG
    ABCD0017.JPG
    70.5 KB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Znowu je robiłam ale nie dodawałam mąki i wyszły pyszne. Z kwaśną śmietaną i żurawiną.
lecker.gif
 

Załączniki

  • bliny.jpg
    bliny.jpg
    105.9 KB · Wyświetleń: 0

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Margot jakie one pyszne
mniam.gif
mniam.gif
jestem nimi zachwycona
icon_smile.gif
robiłam na zakwasie żytnim.

bliny_na_zakwasie1.jpg
 

Załączniki

  • bliny_na_zakwasie1.jpg
    bliny_na_zakwasie1.jpg
    43.3 KB · Wyświetleń: 3