Bliny na zakwasie wg Ayn*

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Atino
banana.gif
mniam.gif
, jak się ciszę ,że tak smakują
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A jak to sie stalo, ze ja tego przepisu jeszcze nigdy nie widzialam, he? Robie dzis...
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Dzisiaj byla powtorka, z creme fraiche i hiszpanskimi truskawkami a la Romanov, bo sie nie moglam powstrzymac i kupilam, jak tylko je zobaczylam.
 

lorraine

Member
Mar 7, 2010
29
0
0
To moj pierwszy post na forum, bardziej czytam, ale bliny sa takie pyszne ze po prostu musialam napisac:)
Najczesciej robie je na podstawie zakwasu zytniego razowego (powiedzmy 150 g) , ktory dokarmiam maka pszenna biala z woda (taka kombinacja nam najbardziej smakuje, na odwrot juz nie ;) ), tez 150 g. Wychodzi 300 g ale taka proporcja na jedno jajko tez jest ok.
Ja jestem uzalezniona od nich jedzonych z melasa, Tz jakos do melasy przekonania nie ma (co mnie dziwi) i je z dzemem i smietana.
W kazdym razie takiego sobie smaka sama narobilam ze chyba jutro rano je zrobie znow
lecker.gif