Lody smietankowe - podstawowe

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Przegotowane bezpieczniejsze.
Dla samych lodow, nie ma znaczenia i tak mieszac nalezy wystudzone.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
a jak mleko z w kartonie to nie trzeba
fiesgrins.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
He, he... Mysle, ze dobrze kombinujesz.
icon_wink.gif

Ale zdecydowanie w goracym mleku lepiej Ci sie cukier rozpusci. Mozesz chociaz podgrzac czesc, by rozpuscic cukier i pozniej polaczyc z reszta mleka. Jednak mowie tez uczciwie, ze cukier i tak sie rozpusci podczas krecenia. Naprawde w lodach najwazniejsze jest dobrze schlodzona maszyna, masa i nie upieranie sie, by tylko krecic lody przez czas podany w instrukcji maszyny.
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
kombinuję, że jak znajdę czas na lody żebym mogla od razu zrobić a nie czekać aż mleko ostygnie i dobrze się schłodzi
icon_mrgreen.gif


 

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Lody naprawdę są bardzo smaczne, nie miałam maszny do lodów więc wyciągałam co pół godzinki i mikserem mieszałam, wyszły pomimo 35 C na zewnątrz
icon_mrgreen.gif
super smaczny i tani przepis na domowe lody
freu.gif
 

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Świetne lody - smak lodów włoskich z mojego dzieciństwa
lecker.gif
(teraz lody z automatów nie są już takie same, bo są napakowane chemią
icon_neutral.gif
)
Dzięki za ten przepis, bo jest tak prosty, a tak genialny!
icon_mrgreen.gif


Tylko nie wiem po co mi była ta cała maszyna do lodów - albo mam jakąś kiepską, albo nie umiem z nią postępować, albo muszę proporcje podzielić na pół
dontknow.gif
bo nawet po godzinie mieszania (producent zabrania mieszać dłużej) i tak masa jest bardzo rzadka - lody są jako tako zmrożone tylko na dnie i na sciankach, więc i tak muszę mrozić i mieszać tradycyjnie w zwykłym pojemniku
icon_confused.gif
 

Valorose

Member
Lut 19, 2013
2
0
0
Ja szukam teraz sposobu na zrobienie karmelkowych, takich jak w szkole się jadło kolorowe zappy dawno temu. To było pyszne, ale ich już nie ma niestety... Jeśli ktoś próbował zrobić coś takiego to chętnie wykorzystam jego doświadczania... Dzięki...
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,915
1,494
113
Zrobione i część zjedzona, polecam lodożercom, zrobiłam z dodatkiem poziomek, bardzo nam smakowały.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Nie jestem pewna czy to pytanie tutaj powinnam zadac ale poniewaz temat maszyny do lodow sie tutaj pojawil, wiec sprobuje:
Co jest wazne przy wyborze i kupnie maszyny do lodow? Czym sie roznia tanie urzadzenia z sieciowek od markowych.Widzialam jak Bosch po pol godzinie pracy nie dawal rady. To moje jedyne dosiadczenie z maszyna do lodow a chcialabym jakas kupic. Na co powinnam zwrocic uwage?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,647
2,948
113
Elżuniu, wybór zależy głównie od stanu kasy, zapotrzebowania w rodzinie i wielkości miejsca w zamrażarce.
Gdybym miała więcej lodożerców w rodzinie, to kupiłabym którąs maszynę firmy Unold, która sama mrozi i mam wtedy lody w każdej chwili i w dowolnej ilości, bez uprzedniego zamrażania przez dobę misy w zamrażarce.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Joanno przeczytalam te watki o lodach z 2005 roku. Myslalam, ze cos sie w temacie zmienilo. Dziekuje za linka.
A jeszcze bardziej dziekuje Tobie Buko bo znajac firme, reszte doszukam i poczytam
bussi.gif