Kurczakowo limonkowe curry*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Kurczakowo limonkowe curry nonya - z Kuchni Azjatyckiej Konnemana lekko
zmodyfikowana

Pasta:
Miksować kilka minut :

1 duża cebula
4 papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 źdźbło trawy cytrynowej (biała cześć)
Kawałek imbiru ( w oryginale był galangal)
1 łyżeczka kurkumy

3 łyżki oleju
2 kurze piersi ( w oryginale cały kurczak bez skóry podzielony na kawałki) pokrojone w
sporą kostkę
Puszka mleka kokosowego ( w oryginale 250 ml)
2 limonki
Sól
Dodatkowo kolejne 2 limonki
W oryginale były jeszcze liście limonki kaffir, (ja nie dodałam, bo nie lubię jej smaku) i
kolendra do przybrania


Rozgrzać olej, wrzucić pastę. Smażyć ok. 10 minut
Dodać kurczaka, smażyć mieszając przez 2 minuty, upewniwszy się, że mięso pokryte jest
dokładnie pastą. Wlać mleko kokosowe, połówki owoców i liście limonki.
Dusić około 50 minut pod przykryciem. Podczas ostatnich 10 minut zdjąć pokrywkę, żeby
część płynu odparowała
Posolić
Dodać kolendrę
Podawać z połówkami limonki


UWAGA!!! : skórka z limonki sprawia, że danie ma wyraźną goryczkę. Jeśli chcecie tego
uniknąć dodajcie mniej limonki
icon_smile.gif
albo obierzcie ją ze skóry

9CaMavzr2OjQ3vreVX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: