IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Kasza manna, super kremowa
Koffee
post 28 May 2008, 17:35
Post #1


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.341
Dołączył: 26-July 07
Użytkownik nr: 4.785



Nigdy nie jadłam smakiji, ale chyba sobie kupie dla porównania... Dzis rano to wyprodukowałam na sniadanie:

200 g mleka wlałam do rondelka, dosypałam 20 g grysiku, wbiłam jajko, posoliłam odrobinę i wsypałam 10 g cukru waniliowego. Porządnie wymieszałam trzepaczką, postawiłam na małym ogniu i gotowałam aż zgęstniało, mieszając cały czas. Potem jeszcze ubijałam, aż troche przestygło, dołozyłam stopniowo 2 łyzeczki (10 g) kwasnej śmietany 12%. Do miseczki, i zajadać ze smakiem icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga-a
post 28 May 2008, 17:39
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.122
Dołączył: 3-September 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 709



do wyprobowania jutro icon_smile.gif mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 28 May 2008, 17:45
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



a to jajko jak sie gotuje to nie rozdziela sie na takie grudki ?
Bo kasza bardzo apetycznie sie prezentuje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurbika
post 28 May 2008, 18:33
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 411
Dołączył: 26-November 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 6.447



wbiłaś tam jajko?? i jak to se zachowało? Tzn chodzi mi o to co daje jajko dodane do takiej kaszki - większa gęstość? czy więcej białka w posiłku?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koffee
post 28 May 2008, 18:47
Post #5


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.341
Dołączył: 26-July 07
Użytkownik nr: 4.785



Dziewczyny, trzeba jajco mieszać i na małym ogniu postawic garnek - no i mieszać, mieszać cały czas.
O dodatkowym białku nawet nie myślałam ;) Ale jak się do budyniu doda jajka, to zawsze lepszy ;) aksamitniejszy. No i taki stosunek kaszy do mleka (10%) da w efekcie kasze dość rzadką, jajko się ścina i dodatkowo ją zagęszcza, a że jest ubijane trzepaczką, to wprowadzamy dodatkowe powietrze. No i żółtko, to tłuszcz - ziarenka grysikowe go wchłaniają i są delikatniejsze.

Teraz mi właśnie do głowy przyszło, że muszę wypróbować, co sie stanie, jak ugotuję kaszę uprzednio podsmażoną na maśle gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pinkberry
post 28 May 2008, 21:47
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 309
Dołączył: 17-February 08
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 7.705



W kuchni indyjskiej tak się robi mannę, że najpierw rozpuszczasz masło (to ichnie, klarowane - ale na zwykłym wychodzi) i podsmażasz przyprawy (kardamon, goździk, wanilię - co ci przyjdzie do głowy), potem wsypujesz kaszkę mannę, dokładnie obtaczasz i smażysz do zbrązowienia, a potem zalewasz wodą (można mlekiem). Taka podmsażona kaszka gotuje się 4 razy szybciej niż normalna i jest używana do robienia chałwy ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koffee
post 28 May 2008, 21:56
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.341
Dołączył: 26-July 07
Użytkownik nr: 4.785



No własnie, halava...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 28 May 2008, 22:49
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.531
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



CYTAT(Pinkberry @ 28 May 2008, 22:47 ) *
Taka podmsażona kaszka gotuje się 4 razy szybciej niż normalna i jest używana do robienia chałwy ;)

Ale chyba nie do robienia tej sezamowej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koffee
post 29 May 2008, 08:20
Post #9


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.341
Dołączył: 26-July 07
Użytkownik nr: 4.785



Nieee, nie do sezamowej... bo jest chałwa z nasion roslin oleistych (sezamu, siemienia, itp.), ale to po polsku jest chałwa... A halava to jest lepki słodki deser, i często się go robi z manny. Tak bym powiedziała, że chałwa to też halava, ale nie każda halawa to od razu chałwa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pinkberry
post 29 May 2008, 08:50
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 309
Dołączył: 17-February 08
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 7.705



nom, dokładnie:) To jest nazwa ogólna kleistego deseru w bloczku:P A sezamowa jest, zdaje się, typowo środkowoeuropejska.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lullaby
post 10 Jun 2008, 14:36
Post #11


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 172
Dołączył: 22-October 05
Użytkownik nr: 870



CYTAT(Pinkberry @ 28 May 2008, 22:47 ) *
W kuchni indyjskiej tak się robi mannę, że najpierw rozpuszczasz masło (to ichnie, klarowane - ale na zwykłym wychodzi) i podsmażasz przyprawy (kardamon, goździk, wanilię - co ci przyjdzie do głowy), potem wsypujesz kaszkę mannę, dokładnie obtaczasz i smażysz do zbrązowienia, a potem zalewasz wodą (można mlekiem). Taka podmsażona kaszka gotuje się 4 razy szybciej niż normalna i jest używana do robienia chałwy ;)


Dokładny przepis na halawę tutaj
http://zapraszamnaciasto.blox.pl/2007/08/HALAWA.html

A ta kaszka wygląda bardzo smakowicie. Jajko dodaję czasami do puddingowego ryżu na mleku i dobrze się sprawdza, więc dlaczego nie z manną icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 16 Jun 2008, 13:52
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Koffee, zaserwowałam sobie wczoraj Twoją mannę na podwieczorek. Naprawdę smaczna - baardzo kremowa, dla mnie to właściwie raczej krem niż kaszka icon_wink.gif, w smaku zdecydowanie inna niż klasyczna wersja, warto wypróbować. Na pewno będą powtórki mniam.gif

Z moich modyfikacji dałam śmietanę osiemnastkę zamiast dwunastki icon_mrgreen.gif, łyżeczkę cukru waniliowego i łyżeczkę zwykłego, a całość polałam rozpuszczoną czekoladą. Zrobiłam nawet foto, ale brzydkie icon_mrgreen.gif

Dziękuję za przepis cvety.gif

CYTAT(lullaby @ 10 Jun 2008, 15:36 ) *
Dokładny przepis na halawę tutaj
http://zapraszamnaciasto.blox.pl/2007/08/HALAWA.html


O, i ta halawa też jest bardzo fajna daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 17 Jun 2008, 07:37
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Daj foto. Nawet brzydkie icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 17 Jun 2008, 08:04
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Jak się nauczę wstawiać, to może dam icon_wink.gif

Ten post został edytowany przez Lud_: 17 Jun 2008, 08:05
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 17 Jun 2008, 13:53
Post #15


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Ilona, masz.
Uprzedzałam.

icon_wink.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 18 Jun 2008, 09:51
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Tfu. mogłam nie prosić mniam.gif
Też bym chciała takie "brzydkie" zdęjcia robić fiesgrins.gif
Dziękuję cvety.gif
lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Koffee
post 18 Jun 2008, 14:56
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.341
Dołączył: 26-July 07
Użytkownik nr: 4.785



Cieszam się, że smakuje :D Zdjęcie baaardzo apetyczne icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayus007
post 22 Jun 2008, 10:58
Post #18


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 419
Dołączył: 18-July 07
Użytkownik nr: 4.680



zrobiłam taka ostatnio siostrze, zachwycona była, świetny przepis : )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aga-a
post 8 Jul 2008, 17:48
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.122
Dołączył: 3-September 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 709



Uzależniłam się od tej manny!
wersja wypróbowana też z kaszą (manną) orkiszową i też bardzo dobra
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 10 Jul 2008, 19:40
Post #20


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



Ja chyba też się uzależniłam... Dziś była z bitą śmietaną i potartą czekoladą 77% kakao, pycha mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st May 2019 - 08:04