Kulki rybne w galarecie
Przepis dostałam dawno temu od mamy i często gości u nas w domu. Teraz wybieram tuńczyka, kiedyś dorsza lub różne rybki z połowów mojego męża. Doskonała dla dzieci (zero ości)
1 -1,20 kg tuńczyka
2-3 cebulki
3 jajka
bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
bułka tarta
sól i pieprz
żelatyna
Rybkę obieramy ze skóry i większych ości. Mielimy w maszynce 2 razy wraz z bułką. Cebulkę kroimy w duże kawałki i dusimy na 2-3 łyżkach oleju, mielimy . Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka.
Formujemy kuleczki. Kuleczki gotujemy w wywarze warzywnym ( ja daję zwykłe kostki rosołowe)
Po ugotowaniu kuleczek, z pozostałego wywaru robimy galaretę.
Układamy kuleczki w miseczkach, zalewamy galaretą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ja podaję do nich ostry sos majonezowy: majonez, ketchup, ostry sos chili lub sok z cytryny
Smacznego
Przepis dostałam dawno temu od mamy i często gości u nas w domu. Teraz wybieram tuńczyka, kiedyś dorsza lub różne rybki z połowów mojego męża. Doskonała dla dzieci (zero ości)
1 -1,20 kg tuńczyka
2-3 cebulki
3 jajka
bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
bułka tarta
sól i pieprz
żelatyna
Rybkę obieramy ze skóry i większych ości. Mielimy w maszynce 2 razy wraz z bułką. Cebulkę kroimy w duże kawałki i dusimy na 2-3 łyżkach oleju, mielimy . Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka.
Formujemy kuleczki. Kuleczki gotujemy w wywarze warzywnym ( ja daję zwykłe kostki rosołowe)
Po ugotowaniu kuleczek, z pozostałego wywaru robimy galaretę.
Układamy kuleczki w miseczkach, zalewamy galaretą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ja podaję do nich ostry sos majonezowy: majonez, ketchup, ostry sos chili lub sok z cytryny
Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: