Tunezyjska duszonka

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Dlugo zastanawwialam sie jakby tu przetluamczyc stew. dla mnie to poprostu danie jednogarkowe, a slowniki pisza o duszonce. JAk go zwal tak go zwal ale danie jest naprawde fajne i lekkie.

1 1/2 szklanki pokrojonej w plasterki cebuli
2 lyzki oleju
3 szklkanki poszatkowanej kapusty
1 zielona papryka , pokrojona na dlugie czastki
2 lyzeczki kolendry
1/2 lyzeczki kurkumy
1/4 cynamonu
1/8 cayenne lub do smaku
puszka pomidorow
1 1/2 szklanki odsaczonej cieciorki
1/3 szklnki rodzynek
1 lyzka soku z cytryny


Migdaly ( slupki. obrane)
ser feta


Cebule podmazam na oliwie przez 5 minut, dodajemy kapuste i odrobine soli i zostawiamy na gazie przez nastepne 5 minut mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy reszte skladnikow ( oprocz migdalow, ser ai soku z cytryny) i razem dusimy przez 15 minut. Na samym koncu dodajemy sok z cytryny , mieszamu, przekladamy do glebokich naczyn i posypujemy starta feta i migdalami.

Ja podalam z grilowana pitta
Zrodlo: moosewood restaurant
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

baszurka

Member
Sty 25, 2008
79
0
0
Wygląda smakowicie
lecker.gif
A kolendra to raczej nasiona, a nie zielenina?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Paula a jecie to na cieplo czy zimno?? (w spisie tylko do duszonych i na cieplo wpisałam a teraz sie zastanawiam
gruebel_2.gif
)
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Dzięki
cvety.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Paula, czy ta feta to jest konieczna? No nie ma mowy nie przełknę, zrobię bez tego i zobaczymy
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Fete też kup - przyjde i pomoge w jedzeniu
icon_mrgreen.gif

icon_wink.gif