Ciasto z serem i brzoskwiniami

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
3 szklanki mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny
6 jajek
1/2kg sera
1/2 kostki masła
1i1/2 szklanki cukru
1 budyń jasny
( waniliowy lub śmietankowy)
puszka brzoskwiń

Zagnieć ciasto z: mąki,proszku do pieczenia,5 żółtek,3 łyżek cukru i margaryny.1/3 porcji włóż do zamrażalnika, resztę rozwałkuj, włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Utrzyj masło z 1/2 szklanką cukru, dodaj jajko i budyń w proszku.Wymieszaj z serem, utrzyj.
Masę rozsmaruj na cieście, a na niej rozłóż pokrojone brzoskwinie.

Z białek i 3/4 szklanki cukru ubij pianę,rozsmaruj na brzoskwiniach, na to rozsyp starte ciasto zamrożone.
Piecz około 1h, w temperaturze 180st.C.

Polecam! Jest naprawdę pyszne.

Moje uwagi:zmniejszyłam ilość cukru z 2 szklanek do 1i1/2 szklanki, do piany z białek można dodać kisiel np. truskawkowy ale ja nie daję, używam różnych serów mielonych i wszystkie jak do tej pory pasowały.
Robię na dużej blaszce prostokątnej.Nigdy mnie nie zawiódł.
mniam.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Dodaję fotkę;
 

Załączniki

  • DSCN0149.JPG
    DSCN0149.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Bardzo podobny Ilonko-piekę go od lat bo należy -do ulubionych-w mojej rodzinie.

Joanno- warto go spróbować bo jest pyszny.
 

aga_cz

Member
Mar 16, 2008
4
0
0
Zapowiada sie naprawde apetycznie, napewno wyprobuje..
icon_smile.gif


A jakiego sera mam najlepiej uzyc by wyszedl taki pyszny jak Twoj?

Pozdrawiam
AgA
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
aga_cz @ 23 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=719992Zapowiada sie naprawde apetycznie, napewno wyprobuje..
icon_smile.gif


A jakiego sera mam najlepiej uzyc by wyszedl taki pyszny jak Twoj?

Pozdrawiam
AgA
AgA-ja przeważnie używam półtłustych serów obojętnie czy z wiaderka , czy w kostce.Ten ostatni np. piekłam
z twarogu sernikowego z Wielunia, a nazywa się -Mój ulubiony-.Używałam też z firmy Obory.Jeśli używam sera z kostki to muszę go zmielić, dlatego wolę z wiaderka.Jeszcze nigdy się nie zawiodłam na tym przepisie i Tobie również tego życzę.
wink.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Lud_ @ 23 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720067KOCHAM ten ser. Na kanapkach też jest pyszny, albo łyżeczką z pudełka
lecker.gif

Z tym, że półtłusty to on nie jest, zdecydowanie
icon_mrgreen.gif
Lud_-to masz tak jak ja od pewnego czasu.Sprawdził się również użyty do ciasta.Masz rację -on akurat jest tłusty- sądząc po zawartości tłuszczu, ale z półtłustym jest równie pyszny.
lecker.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Bardzo lubię połączenie sera i brzoskwiń
lecker.gif

Muszę wypróbować to ciasto, na zdjęciu wygląda zachęcająco
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Ilonko-z takiego chyba jeszcze nie robiłam, ale dzięki za informacje.Przy okazji zobaczę czy u mnie jest , w sprzedaży taki ser.
anbetung.gif
wink.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Mariaanna piekę dzisiaj Twoje ciasto
icon_mrgreen.gif
napisz proszę czy podpiekasz najpierw spód a potem dodajesz brzoskwinie i masę czy od razu pieczesz całość
icon_question.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To ja powiem jak u mnie sie robi
icon_wink.gif

Ciasto idzie cale do piekarnika bez uprzedniego podpiekania.

Jeszcze podpowiem cos o spodzie
icon_wink.gif

Można zamiast ciaso wałkowac (moze sie rwac i stresa człowiek łapie
icon_wink.gif
) rozdzielac na male, splaszczone kawalki, które kladzie sie jeden przy drugim i łączy palcami umoczonymi w wodzie
icon_wink.gif
(nie wiem czy to jasno napisałam
icon_razz.gif
trzeba ciasto hmm...rozetrzec zeby te cienkie kawalki sie polaczyły
icon_wink.gif
). Moze idealnie rowno nie bedzie ale o ile mniej nerwów
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Ilonko jeśli będzie miało tak miękką konsystencję jak piszesz to zawsze tak robię
pfeif2.gif
rozklepując kawałki ciasta w dłoniach a potem lekko na blaszce jednocześnie rozciągając palcami i je łącząc
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Szarotka @ 24 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720411Mariaanna piekę dzisiaj Twoje ciasto
icon_mrgreen.gif
napisz proszę czy podpiekasz najpierw spód a potem dodajesz brzoskwinie i masę czy od razu pieczesz całość
icon_question.gif
Szarotko- tak jak Ilona już napisała całość wkładamy do piekarnika.Ja tylko dopiszę, że ciasto które idzie na spód formuję w owal i kroję na cienkie kromki.Następnie układam je na spodzie blaszki równomiernie i dopiero wtedy opuszkami palców sklejam je, w całość.Chodzi o to, że kruche ciasto nie lubi ciepła naszych rąk
bo robi się twarde i dlatego trzeba to zrobić, w miarę szybko.Życzę smacznego.
mniam.gif
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif


P.S. ale sie wtryniłam w wątek. Mariaanno przepraszam
cvety.gif