Napój odżywczy*

żyrafka

Member
Maj 25, 2007
275
0
0
3 duże pomarańcze
50 dag marchwi
8 litrów wody
60 dag cukru
opakowanie kwasku cytrynowego lub sok z 5 cytryn
Pomarańcze podzielić na cząstki, jedną ze skórką, dwie obrane. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce, zalać 2 l wody i gotować około 2 godzin. W osobnym garnku zagotować 6 litrów wody z resztą cukru i wystudzić. Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować, dodać do wystudzonej wody z cukrem, doprawić sokiem cytrynowym. Schłodzić.

Przepis Teresy Sobolewskiej z Biblioteczki Poradnika Domowego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
banana.gif
banana.gif
banana.gif

To teeeen. Gotowany
banana.gif
banana.gif
banana.gif


Jupiiii. Zaraz wydrukuje i jak bede miala czas to zrobie
icon_mrgreen.gif


cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif


Dziękuję
bussi.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ojej to było bardzo modne w latach 80 -tych a ja o tym całkiem zapomniałam. Może jeszcze odnajdę swój stary przepis.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
samanta @ 24 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720471Ojej to było bardzo modne w latach 80 -tych a ja o tym całkiem zapomniałam. Może jeszcze odnajdę swój stary przepis.
Było, było - to mój smak z dzieciństwa
icon_mrgreen.gif


Poszukaj Samanto swojego to porównamy proporcje - moze masz inne
anbetung.gif

Moja mama jz nie pamięta tego przepisu a jak tylko byly pomarancze to nam gotowała
icon_mrgreen.gif


lecker.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
To ja wpiszę swój
icon_mrgreen.gif


NAPÓJ MARCHEWKWO-POMARAŃCZOWY

75 dkg marchewki - obrać, pokroić drobno
3 pomarańcze - wyszorować, sparzyć, pokroić ze skórką
1 cytryna - obrać ze skóry i pokroić
Marchewkę, cytrynę i pokrojone pomarańcze ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Zmiksować.

3 świeże pomarańcze obrać, pokroić drobno i zmiksować.

Połączyć wszystko i przecedzić przez niezbyt gęste sito, można przetrzeć przecierakiem.

Zagotować 10 litrów wody z 1 kilogramem cukru i 2 łyżkami kwasku cytrynowego (można zastąpić sokiem z cytryny - kwasek czy cytryna do smaku wg upodobań)
dodać przecier, zagotować i gorące rozlać do szklanych wyparzonych butelek (np po Kubusiu, Pysiu itp) i mocno zakręcić.
Można dość długo przechowywać.