IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Chleb na piwie (niemiecki)
MagdazMediolanu
post 22 Dec 2004, 10:23
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



350 g mąki chlebowej pszennej
150 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej "integrale"
5 g (pięć, to nie jest błąd) świeżych drożdży
340 ml piwa "double malt"
1 łyżka słodu (Chyba dobrze tłumaczę: malto)
1 łyżka miodu
30 g smalcu
2 łyżeczki soli

Ręczniki najpierw rozpuszczają drożdże, słód i miód w piwie. Potem zarabiają ten rozczyn z mąką conajmniej przez 10 minut. Ma być dość kleiste ciasto.
Wkładają do pomalowanej oliwą miski, zaklejają folią plastikową i odstawiają na 8 godzin. Ma podwoić objętość.
Wyjmują, spłaszczają żeby wyszło powietrze, wkładają do omączonej miski przykrytej tym razem papierem kuchennym namoczonym w wodzie i wyciśniętym i odstawiają na następne 2 godziny. Ma znowu podwoić objętość.
Potem pieką, pomalowane piwem z wierzchu i ewentualnie posypane jakąś drobnicą ziarenkową, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200 stopni.
Tyle oryginalnego przepisu. Moim zdaniem za dużo zawracania gitary.

Maszyniści wkładają wszystko do maszyny i dalej już samo jedzie...

Kamieniarze wyrabiają i wyrastają ciasto w maszynie i pieką na kamieniu.

Miało być zdjęcie, ale właśnie się wykasowało i nie będzie.

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alka
post 17 Jan 2006, 11:30
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.610
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Ustanów k. Wa-wy
Użytkownik nr: 50



Upiekłam ten chlebek - ma taki łagodny smak i jakby "aksamitny" miąższ. A wygląda tak:

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 1st April 2020 - 02:45