ciasteczka z herbata matcha

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ciasteczka z herbata matcha
100_2904.jpg
Tu znalazłam ciasteczka z dodatkiem herbaty matcha -japońska herbata do pieczenia czy gotowania
http://nami-nami.blogspot.com/2007/11/love...ha-cookies.html
są pyszne ,a tłumaczyłam automatycznie przez Google
składniki
150g cukru pudru
1łyżka herbaty matcha w proszku
140g masła
185 g mąki -ja dałam tortową
3 żółtka
100_2891.jpg
Wymieszałam mąkę z proszkiem herbaty matcha
W malakserze zagniotłam ciasto -najpierw suche z masłe ,później dodałam żółtka..Pewnie można i bez malaksera -najpierw posiekać zimne masło z mąkę z herbata oraz cukrem pudrem,później dodać żółtka i szybko połączyć .Uwaga: moje ciasto było plastyczne ,lepiące i bardzo miękkie .Zawinęłam w folie spożywczą i schowałam do lodówki -w przepisie było 15 minut ,ale mi sie wydawało to za krótko i moje siedziało w lodówce 2 godziny .
Potem na tak lekko posypanej mąką stolnicy zaczęłam wałkować ciasto biorąc po kawałku (reszta ciasta siedziała w lodówce ) i wycinałam ciasteczka,niestety kleiły się trochę do foremki ,to foremkę maczałam w mące , strzepywałam i wycinałam
Potem jeszcze wpadłam na pomysł i wałkowałam zimne ciasto między dwoma warstwami folii spożywczej i to był doby pomysł po się nie kleiło ciasto do stolnicy
icon_mrgreen.gif

Ostrożnie przekładałam ciasteczka na blachę z papierem do pieczenia -papier raczej niezbędny w tych ciasteczkach
icon_wink.gif

Piekłam w 160 stopniach C aż brzegi się lekko ozłociły Ciasteczka studziłam na blasze -a autorka poleca przekładać je na kratkę razem z papierem do studzenia

Jak schłodziły się to stwardniały i bez problemu dały sie przekładać na talerz
100_2907.jpg

Załączniki

• 100_2904.jpg
    100_2904.jpg
    504.8 KB · Wyświetleń: 1
  • 100_2891.jpg
    100_2891.jpg
    438 KB · Wyświetleń: 1
  • 100_2907.jpg
    100_2907.jpg
    560.2 KB · Wyświetleń: 1

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Margot @ 4 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=724780tłumaczyłam automatycznie przez Google
Widzę, że automatyczny tłumacz dobrze wywiązuje się ze swoich zadań. Chociaż teraz myślę, że chyba strzeliłam sobie samobója- będziesz zamieszczać tyle pięknych zdjęć i fajnych przepisów, że ciężko będzie się zdecydować co robić najpierw a co potem.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Małgoś.dz. @ 5 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=724845Margot, a Ty najpierw będziesz puzzle układać, czy od razu zjesz te piękne ciasteczka?
icon_wink.gif

Smak matchy dobrze wyczuwalny?
Puzzle było ciężko układać bo bardzo szybko znikły
icon_mrgreen.gif

Dobrze czuć ten smak , wg mnie trochę zbyt słodkie ,ale właściwie to taka ich uroda
lecker.gif

Małgoś gorzej z kolorem

Sini ja bardzo dziękuję ,mogę sobie ,,tłumaczyć" co chcę
herz.gif

teraz tylko by się mi jeszcze węgierski przydał
icon_mrgreen.gif
cheers.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy