- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
ciasteczka z herbata matcha
Tu znalazłam ciasteczka z dodatkiem herbaty matcha -japońska herbata do pieczenia czy gotowania
http://nami-nami.blogspot.com/2007/11/love...ha-cookies.html
są pyszne ,a tłumaczyłam automatycznie przez Google
składniki
150g cukru pudru
1łyżka herbaty matcha w proszku
140g masła
185 g mąki -ja dałam tortową
3 żółtka
Wymieszałam mąkę z proszkiem herbaty matcha
W malakserze zagniotłam ciasto -najpierw suche z masłe ,później dodałam żółtka..Pewnie można i bez malaksera -najpierw posiekać zimne masło z mąkę z herbata oraz cukrem pudrem,później dodać żółtka i szybko połączyć .Uwaga: moje ciasto było plastyczne ,lepiące i bardzo miękkie .Zawinęłam w folie spożywczą i schowałam do lodówki -w przepisie było 15 minut ,ale mi sie wydawało to za krótko i moje siedziało w lodówce 2 godziny .
Potem na tak lekko posypanej mąką stolnicy zaczęłam wałkować ciasto biorąc po kawałku (reszta ciasta siedziała w lodówce ) i wycinałam ciasteczka,niestety kleiły się trochę do foremki ,to foremkę maczałam w mące , strzepywałam i wycinałam
Potem jeszcze wpadłam na pomysł i wałkowałam zimne ciasto między dwoma warstwami folii spożywczej i to był doby pomysł po się nie kleiło ciasto do stolnicy
Ostrożnie przekładałam ciasteczka na blachę z papierem do pieczenia -papier raczej niezbędny w tych ciasteczkach
Piekłam w 160 stopniach C aż brzegi się lekko ozłociły Ciasteczka studziłam na blasze -a autorka poleca przekładać je na kratkę razem z papierem do studzenia
Jak schłodziły się to stwardniały i bez problemu dały sie przekładać na talerz


Tu znalazłam ciasteczka z dodatkiem herbaty matcha -japońska herbata do pieczenia czy gotowania
http://nami-nami.blogspot.com/2007/11/love...ha-cookies.html
są pyszne ,a tłumaczyłam automatycznie przez Google
składniki
150g cukru pudru
1łyżka herbaty matcha w proszku
140g masła
185 g mąki -ja dałam tortową
3 żółtka

Wymieszałam mąkę z proszkiem herbaty matcha
W malakserze zagniotłam ciasto -najpierw suche z masłe ,później dodałam żółtka..Pewnie można i bez malaksera -najpierw posiekać zimne masło z mąkę z herbata oraz cukrem pudrem,później dodać żółtka i szybko połączyć .Uwaga: moje ciasto było plastyczne ,lepiące i bardzo miękkie .Zawinęłam w folie spożywczą i schowałam do lodówki -w przepisie było 15 minut ,ale mi sie wydawało to za krótko i moje siedziało w lodówce 2 godziny .
Potem na tak lekko posypanej mąką stolnicy zaczęłam wałkować ciasto biorąc po kawałku (reszta ciasta siedziała w lodówce ) i wycinałam ciasteczka,niestety kleiły się trochę do foremki ,to foremkę maczałam w mące , strzepywałam i wycinałam
Potem jeszcze wpadłam na pomysł i wałkowałam zimne ciasto między dwoma warstwami folii spożywczej i to był doby pomysł po się nie kleiło ciasto do stolnicy

Ostrożnie przekładałam ciasteczka na blachę z papierem do pieczenia -papier raczej niezbędny w tych ciasteczkach

Piekłam w 160 stopniach C aż brzegi się lekko ozłociły Ciasteczka studziłam na blasze -a autorka poleca przekładać je na kratkę razem z papierem do studzenia
Jak schłodziły się to stwardniały i bez problemu dały sie przekładać na talerz
