Makaron udon z sosem z orzeszków ziemnych*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
150 g solonych orzeszków ziemnych zmielić z 2 ząbkami czosnku i połówka papryczki chili
na w miarę gładką masę

Do masy wlać ok. 150 ml mleka kokosowego, dokładnie wymieszać, doprawić sosem
sojowym


Makaron udon gotować (wrzucić na wrząca wodę, poczekać aż woda się ponownie
zagotuje , odczekać minutę, wyłączyć)
Przelać zimną wodą

Na patelnię wlać trochę oleju, wkroić 1 papryczkę chili. Przesmażyć, zdjąć z patelni,
osączyć na ręczniku papierowym
.
Odlać część oleju, wlać łyżkę oleju sezamowego
Wrzucić makaron, dodać obrane krewetki. Wlać masę orzeszkową.
Dokładnie wymieszać. Wlać ok. 200 ml wody. Chwilę poddusić
Wcisnąć ciut soku z limonki / cytryny



Podawać z kolendrą i ćwiartkami limonki

mao5mGAgKHsxMcLTzX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Wyglada pysznie... W przyszlym tygodniu bede w wiekszym miescie to sie wybiore do sklepu orientalnego i kupie udon
icon_smile.gif
Nie mam niestety maszynki do mielenia... cos mysle ze kupie gotowy sos satay, dodam troche czosnku, papryczke i mleczko kokosowe i tez powinno byc dobre prawda?
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Marghe baaardzo dziekuje za przepis! Krewetki sa po prostu re we la cyj ne! Poczekalam ze zrobieniem az sobie kupilam mozdziez zeby zetrzec porzadnie te orzechy na paste
icon_smile.gif
Na obiedzie byla moja przyjaciolka z Malezji i powiedziala ze u niej ten przepis rowniez zagosci na stale, wiec podziekowania rowniez od niej. Moje jedyne zmiany to dodanie o jedna papryczke wiecej, odrobine skorki z limonki i zamiast szklanki wody dodalam na koncu pol szklanki mleka kokosowego.

POLECAM WSZYSTKIM GORACO!!!