IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wiśniowe nadzienie do ciast i deserów
dziunia
post 24 Jul 2008, 21:19
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Nadzienie to stosuje się najczęściej do klasycznego amerykańskiego cherry pie czyli kruchego placka z wiśniami, jednak pasuje też do wiśniowego crumble (kruszonka) albo jako deser samodzielny z np. sosem waniliowym, albo jako nadzienie do tarty, czy polewa do sernika lub dodatek do lodów, możliwości użycia jest na pewno wiele icon_smile.gif
Przepis znaleziony w necie powtarza sie na wielu stronach, np. tu: http://southernfood.about.com/od/fruitpies/r/bl40205b.htm

Składniki:

- 2 szklanki wydrylowanych świeżych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi(mączki) kukurydzianej lub ziemniaczanej

Wiśnie gotować z wodą ok. 10 minut. Skrobię wymieszać z cukrem i wsypać powoli do wiśni, wymieszać dokładnie i gotować do zgęstnienia. Schłodzic przed użyciem do ciasta.

*Moje uwagi:

- wiśnie gotowałam same bez wody ponieważ miały wystarczająco duzo soku, dodałam do nich tylko cukier
- skrobię wymieszałam z zimną wodą i dopiero wtedy dodałam do wiśni, w ten sposób unikniemy ewentualnych grudek masy co może nastąpić przy wsypywaniu suchej mieszanki skrobi z cukrem
- użyłam 1 kilograma wiśni (waga przed drylowaniem) resztę składników podwoiłam, wystarczyło to do dobrego zagęszczenia masy ale jeśli masa byłaby zbyt rzadka mozna dodać jeszcze trochę skrobi wymieszanej z wodą
- niektóre przepisy przewidują dodanie cynamonu lub wanilii, mozna ich użyć ale ja wolę czysty smak wiśni, wanilię dodam ewentualnie do ciasta icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pimpek
post 25 Jul 2008, 07:01
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.641
Dołączył: 30-November 05
Skąd: Szczecin/Wrocław
Użytkownik nr: 1.033



mniam, to cherry pie brzmi super icon_wink.gif gdzie jest przepis?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 25 Jul 2008, 11:44
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Sini podawała linki do przepisów tu: http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=731100 Ja robiłam cherry pie już kilka razy z róznych przepisów ale teraz nie pamiętam, które to konkretnie były gruebel_2.gif Jutro będę piec następny wtedy wpiszę przepis do ciast.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pinkberry
post 25 Jul 2008, 18:31
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 309
Dołączył: 17-February 08
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 7.705



Czyli taki kisielek się robi? To moje ulubione nadzienie do tart, zwłaszcza w wersji z truskawkami icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 25 Jul 2008, 19:18
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Tak, dokładnie taki kisiel wychodzi icon_smile.gif I polecam używanie skrobi kukurydzianej (maizeny) IMO duzo lepsza od ziemniaczanej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 26 Jul 2008, 22:39
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.412
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



pyszne jest to nadzienie ,ja robiłam z nim takie batony z serowo -wiśniowe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 28 Jul 2008, 20:07
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Ja też uważam, że jest pyszne lecker.gif Upiekłam kruchy placek z tym nadzieniem i spód ciasta był kruchy nawet następnego dnia. Zamiast wody dałam wiśniowy sok, taki z kartonu.
Dziuniu, dzięki cvety.gif
Załączone pliki
Załączony plik  DSC03425.JPG ( 239.71K ) Suma pobrań: 25
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 28 Jul 2008, 20:56
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Maraa, świetnie wygląda Twoje ciasto, nie przypuszczałam zupełnie że to ta masa icon_mrgreen.gif
A mój cherry pie tez jest dzis kruchy, i masa o dziwo trzyma się b. dobrze tzn. wcale nie wypływa z ciasta po jego pokrojeniu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 30 Jul 2008, 07:42
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Qrcze, jakie smaczne to nadzienie. icon_smile.gif Nie mogłam się opanować, żeby od gara się odkleić. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 30 Jul 2008, 15:45
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



tez bede dzis robic, pol na pol z czeresniami icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 30 Jul 2008, 19:58
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



zrobione! ta masa jest genialna!!! zrobilam pol na pol z czeresniami, wody dalam niewiele i maizene tez wymieszalam z woda przed dodaniem jej do owocow (cukier dalam trzcinowy); i dodalam jeszcze odrobine kirschu lecker.gif
uzylam do czegos a la crumble : kruszonka na spod naczynia, na to masa wisniowa, ubite bialko + reszta kruszonki lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 6 Aug 2008, 08:51
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Zrobiłam masę - jest obłędnie pyszna! Cudowna! Będę ją często robić, tak coś czuję fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
madziawoj
post 24 Jul 2009, 20:30
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 243
Dołączył: 27-February 08
Użytkownik nr: 7.889



Właśnie zrobiłam to nadzienie i muszę powiedzieć, że dawno czegoś tak pysznego nie jadłam. Dobrze, że zrobiłam z całego kg wydrylowanych wiśni bo z jutrzejszej tarty byłyby nici:).
Dziękuję bardzo za smaczny przepis!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 30 Jul 2009, 17:46
Post #14


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



właśnie zrobiłam, jako że miałam okropnie kwaśne wiśnie to dałam więcej cukru.
jak ostygnie dodam ze 2 łyżki amaretto
przełożę masą tort ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 30 Jul 2009, 18:06
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.412
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ja tą masę ( z wodą lub bez) stosowałam do
truskawek
wiśni (różne ciasta)
malin
jagód
i nie pamiętam czy to wszystko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 7 Aug 2009, 14:49
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.555
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Zrobiłam dziś jako dekorację do tarty serowej. Pyszności! mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
h-elen
post 8 Jul 2014, 19:16
Post #17


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.838
Dołączył: 16-February 08
Skąd: półn.-zach.
Użytkownik nr: 7.687



Czy to wiśniowe nadzienie nadaje się też do przekładania tortów? Na zdjęciu Maraa widać zwartą masę, która ładnie się kroi.
Doradźcie, proszę icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 9 Jul 2014, 14:10
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.050
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Myślicie, że da się zapasteryzować na zimę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 9 Jul 2014, 15:09
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Wątpię by skrobia utrzymała gęstość po pasteryzacji. Lepiej robić na bieżąco z mrożonych wiśni, albo takich z syropu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 9 Jul 2014, 17:32
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.050
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Ale zagęszczane potrawy przeciez się zagotowuje. gruebel_2.gif Jak mi zostanie troszke nadzienia, to spróbuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd August 2019 - 10:13