Wiśniowe nadzienie do ciast i deserów

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Ale zagęszczane potrawy przeciez się zagotowuje.
gruebel_2.gif
Jak mi zostanie troszke nadzienia, to spróbuję.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Niby tak, ale taki kisiel np jak postoi to mętnieje, wodą podchodzi, albo całkiem się rozpływa. Dlatego sądzę że to nie wyjdzie raczej, nie będzie takie jak świeżo przygotowane.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
h-elen @ 8 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1533219Czy to wiśniowe nadzienie nadaje się też do przekładania tortów? Na zdjęciu Maraa widać zwartą masę, która ładnie się kroi.
Doradźcie, proszę
icon_smile.gif
Nadaje się, ale trzeba dać ciut więcej skrobi na wszelki wypadek
icon_wink.gif
Poza tym można spokojnie dać żelatynę zamiast skrobi, choć konsystencja będzie już inna.

Buka @ 9 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1533405Myślicie, że da się zapasteryzować na zimę?
Cinka wyżej dobrze pisze, po jakimś czasie masa robi się płynna, ale z drugiej strony sos słodko kwaśny też jest zagęszczony skrobią, a przechowuje się przez zimę dobrze. Może jednak mała ilość tej skrobi i to, że sos jest też zagęszczony pomidorami, ma wpływ na to
gruebel_2.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Wspaniała masa!!!Muszę koniecznie zrobić zapasy wiśni.Szkoda,że moja zamrażarka nie jest rozciągliwa
gruebel_2.gif
Myślę,że w tortach też idealnie się sprawdzi.
IMAG0779.jpg
 

Załączniki

  • IMAG0779.jpg
    IMAG0779.jpg
    161.3 KB · Wyświetleń: 7

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,627
1,165
113
Wczoraj zrobiłam i przełożyłam biszkopt a dzisiaj odkroiłam kawałek i spróbowałam. Wyszło idealnie. Dałam nieco więcej skrobi kukurydzianej. Sama masa ma piękny rubinowy kolor. Później wrzucę zdjęcie bo teraz czas udekorować tort ;)
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Moja kolezanka robila cos takiego w zeszlym roku i cos mi sie kolebie po glowie, ze uzywala tego zima do ciast wlasnie. Dowiem sie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Jak myślicie; jeśli ciasto chcę piec jutro, mogę dziś zrobić tę masę, nie rozrzedzi się? Czy może lepiej poczekać do jutra?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Faktycznie, zamrożenie lub nawet zawekowanie wypestkowanych wiśni jest bezpieczniejsze jednak. Póki co, w sobotę rolada biszkoptowa z tym nadzieniem.
Niezaleznie od zamiarów ciekawe, czego dowie się Ajaj.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Pytalam. Kolezanka twierdzi, ze gorace wkladala do sloiczkow i odwracala do gory dnem. Czyli jak wszystkie sloiki. Wynosila do piwnicy czyli bylo na dluzej. Nie dotrwalo jednak do konca zimy ale tylko i wylacznie z tego powodu, ze zawsze skonczylo sie w okolicy pazdziernika. Zawsze za malo. Tak wiec trudno powiedziec jak dlugo postoi. Sorki, myslalam, ze dowiem sie czegos bardziej pozytecznego
ugly_08.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
U mnie wczoraj została ze szklanka masy.Dziś wygląda bardzo dobrze tylko po nocy w lodówce bardziej zgęstniała.Podgrzeję,doleję odrobinę soku z wiśni i będzie jak znalazł do zaplanowanych na śniadanie pancakes`ów.
Ja robiłam frużelinę w słoiki(a to przecież prawie to samo).Gorącą wlewałam do słoiczków,odwracałam do góry dnem.Wszystkie zakrętki się wciągnęły.Zobaczymy jak długo wytrzymają
gruebel_2.gif


O już po placuszkach.I tu masa sprawdziła się idealnie
mniam.gif

IMAG0785.jpg
 

Załączniki

  • IMAG0785.jpg
    IMAG0785.jpg
    145.3 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Wiadomość całkiem optymistyczna, Ajaj, dzieki.
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Joanno, już pewnie za późno
icon_wink.gif
ale robiłam tę masę dzień wcześniej wiele razy i nic się nie działo, wystarczyło wymieszać.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Dobrze wiedzieć. Ja jednak poczekałam i dobrze zrobiłam, bo zostało mi nieco frużeliny wiśniowo - malinowej, która się nie zmieściła do słoika, więc wymieszałam ją z cukrem, wanilią i z wiśniami przeznaczonymi do ciasta, zagotowałam zgodnie z przepisem i wymieszałam z rozrobioną wodą maizeną. Teraz stygnie, ale już widzę, że będzie super.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
O, z maizeną w ogóle ta masa jest wg mnie lepsza. Jednak skrobia kukurydziana daje lepszą konsystencję niż ziemniaczana, masa jest bardziej gładka i sprawia wrażenie kremowej.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Deser ze zdjęcia nazwałabym kisielem wiśniowym, bo dla mnie frużelina powinna być z pektyną. Ale nie twierdzę, że mam rację. Tak mi się po prostu kojarzy.



EDIT:
Zainspirowałaś mnie swoim ciastem - siedzi właśnie w piekarniku bardzo podobne, a miała być tarta z wiśniami i bezą.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Joanna @ 11 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1533745Deser ze zdjęcia nazwałabym kisielem wiśniowym, bo dla mnie frużelina powinna być z pektyną. Ale nie twierdzę, że mam rację. Tak mi się po prostu kojarzy
Poszperałam w necie i znalazłam "naście"przepisów gdzie taki właśnie sos nazywany jest frużeliną.Nasza Poser też podaje przepis tylko ze skrobią klik.
Dorotuś na MW dodatkowo daje żelatynę klik
Jednak nieważne jak toto się nazywa,ważne,że jest pyyyszne
mniam.gif

Dziś zakupiłam skrobię kukurydzianą i kolejna "frużeliną"będzie z nią.Ciekawa jestem różnicy w smaku
gruebel_2.gif

Bardzo się cieszę,że moje ciasto stało się inspiracją dla Twojego
cvety.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113

Załączniki

  • ciasto_z_wi_niami_i_piank_1.jpg
    ciasto_z_wi_niami_i_piank_1.jpg
    83.7 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator: