- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Gulasz z kurczaka po włosku http://www.mniammniam.pl/przepisy-2497-
Przepis podała Aganiok, a ja dokładnie za Nią:
Śródziemnomorska wariacja na temat mięsa drobiowego i cukinii, podkreślona aromatem oregano.
składniki
30 dag piersi z kurczaka
2 cebule
2-3 małe cukinie
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki oregano
1/2 l bulionu drobiowego
sól
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
Mięso pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć na silnym ogniu przez około 10 minut, aż mięso się zarumieni.
Następnie wlać bulion i dodać oragano.
Cukinię wraz ze skórką pokroić w półplasterki o grubości około 0,5 cm, dodać do mięsa.
Dusić kolejne 10 minut. Cukinia powinna być miękka ale nie rozgotowana.
Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do potrawy, wymieszać.
Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje.
dodatkowe informacje
Podawać jako danie obiadowe z ryżem.
Można również podać tę potrawę na kolację, wraz z białym pieczywem i masłem czosnkowym. Nie potrzebujemy wtedy aż tyle sosu, dlatego proponuję użyć tylko 300 ml bulionu i zagęścić sos przy użyciu 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis podała Aganiok, a ja dokładnie za Nią:
Śródziemnomorska wariacja na temat mięsa drobiowego i cukinii, podkreślona aromatem oregano.
składniki
30 dag piersi z kurczaka
2 cebule
2-3 małe cukinie
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki oregano
1/2 l bulionu drobiowego
sól
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
Mięso pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć na silnym ogniu przez około 10 minut, aż mięso się zarumieni.
Następnie wlać bulion i dodać oragano.
Cukinię wraz ze skórką pokroić w półplasterki o grubości około 0,5 cm, dodać do mięsa.
Dusić kolejne 10 minut. Cukinia powinna być miękka ale nie rozgotowana.
Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do potrawy, wymieszać.
Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje.
dodatkowe informacje
Podawać jako danie obiadowe z ryżem.
Można również podać tę potrawę na kolację, wraz z białym pieczywem i masłem czosnkowym. Nie potrzebujemy wtedy aż tyle sosu, dlatego proponuję użyć tylko 300 ml bulionu i zagęścić sos przy użyciu 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ostatnią edycję dokonał moderator: