- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Tata kupił sobie (żebym ja Mu gotowała
) książkę kucharską pt. "Kuchnia chińska podbija świat". Po przejrzeniu wydaje się, że przepisy są łatwe, szybkie i smaczne. Chociaż nie lubię grzybów, dałam się namówić na rybę z pieczrkami.
FILETY RYBNE Z PIECZARKAMI
na zdjęciu z prawej
składniki:
- 500g filetów rybnych (u mnie mintaj)
- sól
- pieprz
- 200g świeżych pieczarek
- 2 jajka
- skrobia kukurydziana
- olej arachidowy lub kukurydziany do smażenia
- 1/4l bulionu
Filety umyć, osuszyć i pokroić na skośne paski o szerokości 2-3cm. Przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki umyć, spłukać i wysuszyć, pokroić na ćwiartki.
Rozbić jajka. Skrobię wysypać na płaski talerz. Paski rybne najpierw maczać w jajku, potem obtaczać w skrobii. Olej rozgrzać na patelni i obsmazyć paski ze wszystkich stron na żółto-złoto. Wyjąć i resztę oleju zlać, smażyć w nim krótko pieczarki, następnie zalać je bulionem. Zmniejszyć ogień i gotować pieczarki tak długo, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Doprawić solą i pieprzem. Paski rybne krótko podgrzać razem z grzybami i podawać gorące z jarzynami.
źródło: książka pt. "Kuchnia chińska podbija świat"
na zdjęciu z lewej -> ZIELONA FASOLKA KRÓTKO SMAŻONA

FILETY RYBNE Z PIECZARKAMI
na zdjęciu z prawej
składniki:
- 500g filetów rybnych (u mnie mintaj)
- sól
- pieprz
- 200g świeżych pieczarek
- 2 jajka
- skrobia kukurydziana
- olej arachidowy lub kukurydziany do smażenia
- 1/4l bulionu
Filety umyć, osuszyć i pokroić na skośne paski o szerokości 2-3cm. Przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki umyć, spłukać i wysuszyć, pokroić na ćwiartki.
Rozbić jajka. Skrobię wysypać na płaski talerz. Paski rybne najpierw maczać w jajku, potem obtaczać w skrobii. Olej rozgrzać na patelni i obsmazyć paski ze wszystkich stron na żółto-złoto. Wyjąć i resztę oleju zlać, smażyć w nim krótko pieczarki, następnie zalać je bulionem. Zmniejszyć ogień i gotować pieczarki tak długo, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Doprawić solą i pieprzem. Paski rybne krótko podgrzać razem z grzybami i podawać gorące z jarzynami.
źródło: książka pt. "Kuchnia chińska podbija świat"
na zdjęciu z lewej -> ZIELONA FASOLKA KRÓTKO SMAŻONA
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: