Ogórki po meksykańsku

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Następnym razem zrobię tak, jak piszesz - widocznie wtedy coś naknociłam, że wyszedł gorzki.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
Potwierdzam te ogórki sa genialne właśnie leżakują w zalewie u mnie w kuchni ja tylko dokładam do nich 1,5 łyzki papryki ostrej i 1,5 łyżki papryki słodkiej sa bardziej łagodne i pyszne
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Asiko ale masz na myśli przerośnięte gruntowe czy szklarniowe, duże gruntowe to na pewno się nadają, wycięłabym tylko pestki i pocięła nie na ćwiartki, a na odpowiednio więcej kawałków ( w zależności od wielkości ogóra), niestety ze szklarniowymi nigdy nie robiłam, więc nie wiem czy się nadają
dontknow.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Ogień! Niebo ogniste w gębie
icon_mrgreen.gif

Coś wspaniałego!!!
Właśnie otwarłam pierwszy słoik od czasu jak je zrobiłam (długo wytrzymałam, co??
icon_smile.gif
)

I pożarłam pół słoika. Do tego 2 szklanki soku (koniecznie!)
icon_mrgreen.gif


Dla mnie to najlepsze ogórki jakie jadłam!
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Własnie zrobiłam z potrójnej porcji.

Powtorzę się: uwielbiam te ogórki - najlepsze jakie jadłam
icon_mrgreen.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A wiesz Alicjanko, że dziś myślałam o Tobie?
icon_mrgreen.gif
Byłam ciekawa czy będziesz robić w tym roku.
Ja też się wzięłam do roboty, moje właśnie się solą, ja potrójnej porcji robić nie będę, bo tylko ja je jem, połówek jakoś się nie przekonał
gruebel_2.gif
.
Za to bardzo się cieszę, że Tobie tak smakują
freu.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Izoldo, ja też je jem sama (mąż czasami ale w małych ilościach) ale potrójna porcja będzie w sam raz
icon_mrgreen.gif
bo teraz musiałam sobie je dawkować, aby za szybko nie zjeść.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Alicjanko mnie też kusi zrobić jeszcze jedną porcję, ale mam na oku jeszcze kilka nowych przepisów i boję się, że mi miejsca i słoików zabraknie, poza tym, nas tylko dwoje, kto to wszystko zje?
icon_mrgreen.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Robiłam pod koniec sierpnia pierwszy raz.
Dziś coś mnie podkorciło i odkręciłam słoik. Te ogórki są wspaniałe !!!

Muszę się przyznać, że odstraszyła mnie taka ilość octu bez dodatku wody i trochę zmodyfikowałam przepis.
Najpierw pociachałam ogórki, zasypałam solą i dłużej niz 2 godzin nie dałam im na puszczenie soku (i tak było go sporo).
Dalej trzymałam się przepisu, jeśli chodzi o składniki.Ale i tak nie wytrzymałam i dodałam miodu i trochę wody. No i nie czekałam, tylko od razu pasteryzowałam. Może zrobiłam jakiś straszny błąd, że zmodyfkowałam, ale ogórki i tak są PYSZNE !!!

Od teraz te ogórki wchodzą u mnie na stałe do jesiennej listy przetworów.

Dzięki za super przepis.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Sapphire to żaden straszny błąd, tak rodzą się nowe przepisy
icon_mrgreen.gif
, każdy dopasowuje na swój smak, ja też nieraz zmieniam proporcje, jak wiem, że mi będzie za słodko albo za mało kwaśno
icon_mrgreen.gif
, ważne, że poczynione modyfikacje są w porządku i ogórki Ci smakują, cieszę się, że przepis się przydał i będziesz powtarzać
icon_smile.gif
.
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
O tak, powtórki będą na pewno.

Dwa słoiki "poszły wczoraj w rodzinę" i im też smakowało.

W przyszłym roku tak samo zrobię z cukinią
icon_biggrin.gif
 

marianna

Member
Sie 19, 2007
1,496
0
0
gruebel_2.gif
Czy można takie coś pysznego zrobić z ogórków wężowych, bo teraz tylko takie w sklepach, czy trzeba czekać na gruntowe?