- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0


-1kg jabłek
-100g cukru
-300g mąki
-1 jajko
-150g masła/ margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier waniliowy
Z jabłek i cukru przygotować mus (najlepiej dzień wcześniej).Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, posypać cukrem i dusić.
Z mąki, jaja, tłuszczu , proszku i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godz.Podzielić na 2 części.Tortownicę o średnicy 21-23cm wysmarować tłuszczem.Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, tworząc podwyższony brzeg. Na ciasto wyłożyć mus. Rozwałkować drugą część ciasta, pociąć na paski( lub zrobić wałeczki z ciasta). Układać z nich kratkę na wierzchu masy jabłkowej.Piec w temp.190st.C przez ok.55 min. Wyjąć, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Pyszna na ciepło i na zimno. Polecam.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: