Tarta cytrynowa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,277
3,520
113
Tarta cytrynowa

Przepis Śnieżnej z forum Cook – Talk, znaleziony na blogu Edlessy:
http://edlessa.livejournal.com/17373.html#cutid1
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=1531

Forma do tart (o średnicy około 26 cm)

Składniki:
500 ml śmietany kremówki
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (370 – 390 g)
100 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (w przybliżeniu z 2 cytryn średniej wielkości)
300 g ciasteczek ( typu Digestive, Petit Beurre)
125 g masła

Wykonanie:
Zemleć lub drobno rozkruszyć ciastka i wymieszać je z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć do formy i ugnieść, formując spód tarty. Formę wstawić do lodówki. Ubić śmietanę na sztywno, dodać do niej mleko, wymieszać, a następnie dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec tartę 8 minut.
Po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na nie mniej, niż 12 godzin.
Przed podaniem można udekorować truskawkami, oraz plasterkami i otartą skórką z limonki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
Musi być pyszna, uwielbiam cytrynowe ciasta, ale czy to mleko się nie zetnie?
Dopatrzyłam sie w drugim linku, że wygląda odrobinę sernikowato, więc chyba się ścina, ale wygląda bajecznie smakowicie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ulla1

Member
Maj 27, 2008
29
0
0
jakaś ta tarta prosta i łatwa..
icon_lol.gif
a gdzie haczyk?
icon_wink.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ja tak z pewną dozą nieśmiałości, na zaproszenie Joanny, włączam się do wątku. Tarta zrobiona została wczoraj. Co prawda nie w formie tartowej lecz w tortownicy, z uwagi na b. dużą ilość powstałej masy. Z tej przyczyny piekłam ok. 16 minut, z czego połowę czasu w termoobiegu (oczywiście zmniejszając temp. do 160stopni). Masa w piekarniku troszkę rośnie. Po wystygnięciu powędrowała do lodówki. Wystarczyło jej 8-9 godzin.
Co do składników: użyłam 500ml śmietany (ubiłam na sztywno) i dalej nie przerywając ubijania dolałam 1 szklankę mleka skondensowanego słodzonego i na końcu sok z 2 cytryn. Następnym razem użyję więcej soku cytrynowego, aby masa była jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Tarta jest bardzo smaczna a sama masa to cudowna , orzeźwiająca, o posmaku cytrynowym, niebiańsko leciuteńka pianka. Wspaniały deser na upały. Zapewne jeszcze lepiej będzie smakować z dodatkiem owoców: truskawki czy limonki.
Myślę też, że dodanie odrobiny startej skórki cytrynowej do masy śmietanowej, podniesie dodatkowo aromat i smak cytryny.
No i: duży plus za błyskawiczne przygotowanie a minus : za czekanie na odpowiednie schłodzenie, bo język wtedy ucieka
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,277
3,520
113
Krystyna9 @ 7 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735770Ja tak z pewną dozą nieśmiałości, na zaproszenie Joanny, włączam się do wątku.
(...)
minus : za czekanie na odpowiednie schłodzenie, bo język wtedy ucieka
No coś Ty, z jaką nieśmiałością. Twoje doświadczenia będą dla nas bardzo cenne, zwłaszcza, ze je tak ładnie i dokładnie opisałaś.
anbetung.gif

A na minus znalazłam rozwiązanie.
icon_smile.gif
Miałam na dziś zaplanowaną tartę wiejską z gruszkami, zrobiłam więc od razu podwójną ilość ciasta i upiekę obie - jedną na dziś, drugą na jutro.
icon_mrgreen.gif
Myślę, że cytrynowe ciasto wg Ayn będzie się świetnie komponować z cytrynową masą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Joanna @ 7 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735785A na minus znalazłam rozwiązanie.
icon_smile.gif
Miałam na dziś zaplanowaną tartę wiejską z gruszkami, zrobiłam więc od razu podwójną ilość ciasta i upiekę obie - jedną na dziś, drugą na jutro.
icon_mrgreen.gif
Myślę, że cytrynowe ciasto wg Ayn będzie się świetnie komponować z cytrynową masą.
icon_redface.gif

Myślę, że Twój spód będzie o wiele smaczniejszy niż ten ciasteczkowy. On (ciasteczkowy) sam w sobie jest bardzo dobry, tylko troszkę za ciężki do delikatnej pianki cytrynowej.
mniam.gif
 

bilis1

Member
Lis 20, 2007
16
0
0
Jak raz chcialem o to spytac - nie bardzo lubię tę ciasteczkowe spody - czy mogę robic tartowy, moze byc i jak u Ayn, tylko pewnie trzeba przedtem go upiec czy tylko dobrze podpiec ? Przepraszam, klawiatura nie polska. Pozdrawiam. Nika.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
bilis1 @ 7 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=735923Jak raz chcialem o to spytac - nie bardzo lubię tę ciasteczkowe spody - czy mogę robic tartowy, moze byc i jak u Ayn, tylko pewnie trzeba przedtem go upiec czy tylko dobrze podpiec ? Przepraszam, klawiatura nie polska. Pozdrawiam. Nika.
Wydaje mi się, że musisz dobrze podpiec, bo tarta w piekarniku jest tylko 8 minut. Myślę, że Joanna dokładniej opisze, bo zapowiedziała wykonanie tarty
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,277
3,520
113
Piekłam spód 15 minut w 200 stopniach, wystudziłam go, a potem zapiekałam z masą zgodnie z przepisem 8 minut.
Wygląda super - bardzo jestem ciekawa smaku.
icon_smile.gif


tarta_cytrynowa.jpg

Masę zrobiłam na oko, z 200 ml kremówki, około 1/3 puszki mleka i soku z 2 cytryn.
Jeśli uda mi się jutro upolować czarne jagody, wyłożę je na wierzch z odrobiną bitej śmietany.
 

Załączniki

  • tarta_cytrynowa.jpg
    tarta_cytrynowa.jpg
    12.3 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjna w smaku. Twoje proporcje masy bardziej mi się podobają. Te 500ml śmietany, to była pełna tortownica (wcale nie mała). Czekam niecierpliwie na Twoją opinię.
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,277
3,520
113
tarta_cytrynowa_z_bor_wk_2.jpg
Po prostu pyszna!
mniam.gif
 

Załączniki

  • tarta_cytrynowa_z_bor_wk_2.jpg
    tarta_cytrynowa_z_bor_wk_2.jpg
    30.1 KB · Wyświetleń: 6

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,277
3,520
113
Dzięki Margot. Mogłam dłużej podpiec spód, bo ciut za blady. I masy też mogłoby być więcej, bo pyszna - delikatna jak krem.
mniam.gif
Następnym razem zrobię z 300 ml kremówki.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,277
3,520
113
U mnie będzie sześć. Ale za to bardzo dużych...
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: