Gyros z piersi kurczaka

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ponieważ nie wiem o który przepis chodziło , wpisuję oba , dokładnie tak, jak były podane:

Gyros z piersi kurczaka http://www.mniammniam.pl/przepisy-1317-Gyr...i_kurczaka.html

2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
łyżka oliwy
około szklanki naturalnego jogurtu
łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

marynata:
łyżeczka suszonego czosnku
po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kminku
spora szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku
2 łyżki oleju

sposób przygotowania

Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam

dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut.

Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso razem z marynatą - smażę na dużym ogniu,

cały czas mieszając przez 3-4 minuty - kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw

wydobędzie się ich cały aromat.

Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem i dekoruję szczypiorkiem.

Podaję z bagietką albo chlebem pitta oraz mnóstwem surówki ze świeżej kapusty z silnie zauważalnym dodatkiem cebuli.
.....................................

Gyros z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami http://www.mniammniam.pl/przepisy-1435-Gyr...pomidorami.html

2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
około szklanki naturalnego jogurtu
8 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
łyżka oliwy

marynata:
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku
2 łyżki oliwy od pomidorów

sposób przygotowania

Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam

dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut.

Suszone pomidory kroję na cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić, wkładam mięso razem z marynatą - smażę na dużym ogniu,

cały czas mieszając przez 3-4 minuty - kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z przypraw

wydobędzie się ich cały aromat. Pod koniec smażenia dodaję paski pomidorów, mieszam i smażę jeszcze pół minuty.

Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem. Podaję z bagietką albo chlebem pitta.