Omlet z jeżynami i estragonem*

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Omlet z jeżynami i estragonem

Przepis znaleziony w prastarym Elle'u. Chociaż jestem amatorką klasycznego, czystego omletu, na który po upieczeniu dodaję nadzienie to jednak ta wersja wyjątkowo mi przypadła do gustu.

Składniki dla 6 osób (patelnia ok.22cm średnicy):
9 jajek
40 dag jeżyn
2 dag cukru
250 ml śmietany UHT kremówki
4 dag masła
1 łyżeczka suszonego estragonu

Jajka energicznie ubijać w misce pół minuty, dodać połowę cukru, śmietankę i estragon. Masło rozpuścić na patelni, wlać masę jajeczną, na wierzchu rozłożyć jeżyny i smażyć omlet na małym ogniu, aż się zetnie. Pod koniec włożyć prawie gotowy omlet, razem z patelnią na 2 minuty do piekarnika pod grill. Posypać pozostałym cukrem, wyłożyć na ogrzany półmisek i podzielić na porcje.

Kiedy robię sobie wersję solo, czyli tylko dla mnie używam:
2 jajek, garści jeżyn, łyżeczki masła, 1/3 szklanki kremówki, łyżeczki cukru brązowego+trochę do posypania i dużej szczypty estragonu.
Przygotowuję omlet na małej patelni, klasyczny omlet wzruszam łopatką, ale ten, aby jeżyny się nie rozpaćkały przykrywam pokrywką, a potem zwijam go w cygaro i jem z kulką serka kremowego.

omlet_jezynowy_kopia.jpg
 

Załączniki

  • omlet_jezynowy_kopia.jpg
    omlet_jezynowy_kopia.jpg
    285.3 KB · Wyświetleń: 0