Kutia - zbiór przepisów

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Łucja @ 13 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=412034a dlaczego w mojej kutii na drugi dzień pszenica jest twarda?i nikt nie chce jej jeść....
może źle przechowujesz
gruebel_2.gif
ja swoją zawsze wkładam do lodówki, przykrytą folią aluminiową
icon_mrgreen.gif
i jest dobra na drugi dzień
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
kermidt @ 27 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=402146ja kocham tego typu opowiesci przedwigilijne. kiedy caly dom ma urwanie glowy. to zupelnie co innego niz codzienne gotowanie.
To i ja dołączę swoją wigilijną opowieść o kutii. Dziadek pochodził spod Lwowa. Tam kutia była potrawa obowiązkową w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko ją jadano, rónież służyła do wróżby, co do pomyslności w Nowym Roku.

Historia jest śmieszna, bo głowa rodziny wychodziła z miską kutii do przedsionka nabierała garść i rzucała nią o sufit. Jak kutia się do sufitu przykleiła - znaczy rok bedzie pomyślny, jak odpadła - chudy.

Swoją drogą ta kleistość od miodu musiała zależeć , chyba. ..
fiesgrins.gif
A sufit trzeba było malować
fiesgrins.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
A ja mam pytanie troszkę z innej bajki...a mianowicie: gdzie kupić pszenice na kutie?
icon_redface.gif
W moim domu nigdy się jej nie robiło ale rok temu po raz pierwszy spróbowałam jej u cioci i była przepyszna. Proszę o pomoc
bussi.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Sylwia, moze "od chlopa" a moze w zdrowej zywnosci, ja nie tamtejsza - nie umiem powiedziec.
Wydaje mi sie, ze na straganach na bazarku ktos powinien miec.
ALE
koniecznie zwroc uwage, zeby to byla miekkoziarnista, bo twarda do Nowego Roku bedziesz gotowac
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Kermidt i Margot dziękuję Wam
bussi.gif
U mnie w Ciechocinku sklepów ze zdrową żywnością neistety nie ma więc pozostaje mi poszukać na bazarku...
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
No to rzeczywiście widzę, że nie tylko ja mam z tym problem. Jak jutro nie znajdę pszenicy na bazarku to zrobię kluski i wymieszam z makiem, miodem i bakaliami
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Margot, Sylwia - szkoda, ze wcześniej nie pisałyście o problemach z kupieniem pszenicy. U mnie przed świętami jest dostępna w wielu sklepach i na targu. Niedawno kupiłam nawet piękną łuskaną pszenicę w... Makro.
icon_smile.gif
Mogłam kupić więcej i Wam wysłać....
Na drugi rok wcześniej dajcie znać, żeby paczka zdążyła dojść przed wigilią.
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Ja przeszukałam wszystkie szafki i znalazłam ok szklanki zwykłej pszenicy też pana Babalskiego więc kutia będzie -no może mniej niż zwykle
wg daty ważność pszenicy jest trochę wczorajsza ,ale podobno pszenica z grobu faraona była zjadliwa....
No ,teraz mam nauczkę ,że o takie rzeczy trzeba zadbać prędzej lub nie wypaprać całego zapasu ziarna na chleby jak się wie ,że trzeba zrobić kutię
Joanno będę pamiętać...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joanna @ 22 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640716Margot, Sylwia - szkoda, ze wcześniej nie pisałyście o problemach z kupieniem pszenicy. U mnie przed świętami jest dostępna w wielu sklepach i na targu. Niedawno kupiłam nawet piękną łuskaną pszenicę w... Makro.
icon_smile.gif
Mogłam kupić więcej i Wam wysłać....
Na drugi rok wcześniej dajcie znać, żeby paczka zdążyła dojść przed wigilią.
icon_smile.gif
Dziękuję Joasiu
bussi.gif
Za rok na pewno już wczesniej zadbam o pszenicę. W Szczecinie mieszkam blisko makro więc przed powrotem do domu na pewno zdążę kupić co trzeba
icon_smile.gif

Tak jak pisałam, zrobiłam kluski z makiem...ale pychota
mniam.gif
 

Załączniki

  • kluski_z_makiem.JPG
    kluski_z_makiem.JPG
    56.2 KB · Wyświetleń: 0

Indian Summer

Member
Gru 30, 2007
2
0
0
nie wyobrażam sobie świąt bez kutii, to zdecydowanie jeden z najcudowniejszych smaków mego dzieciństwa...w tym roku udała mi sie wyjątkowo pyszna... zawsze robię dużą michę, bo muszę obdarować rodzinkę..więc jakby co należy sobie proporcje na pół ciachnąć...
50 dkg maku
25 dkg pszenicy
20 rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
10 migdałów
paczka fig
paczka moreli suszonych
paczka daktyli
miod do smaku -3,4 łyżki
słodka śmietanka 18%

mak i pszenicę namaczam na noc w zimnej wodzie, na drugi dzień gotuję do miękkości w tej samej wodzie. mak przepuszczam 3 razy przez maszynkę. bakalie krótko sparzam, w pół litra gorącej wody rozpuszczam miód, kroję bakalie i wrzucam je do tejże słodkiej wody, wszystkie z wyjątkiem orzechów i migdałów. mak mieszam z pszenicą, dodaję posiekane orzechy i bakalie razem z wodą z miodem w której się moczyły. bezpośredni przed podaniem dodaję śmietankę, tyle by kutia nie była zbyt sucha. dekoruję salaterkę cząstkami mandarynek. może komus przepis w przyszłym roku posłuży...smacznego...
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
kupiłam dziś rano na ryneczku u znajomej pszenicę. Jedna z klientek radziła aby pszenicę namoczyć na noc w wodzie z dodatkiem miodu. Podobno warto. Czy tak jest - nie wiem. Pierwszy raz w życiu będę robiła kutię
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Czy cos w sprawie pszenicy się ruszyło?
W jakim sklepie szukać? W tesco na dziale eko dostanę?
Mam ochotę na kutię w tym roku.... Może w końcu uda mi się zrobić i zostanie już na wieki wieków w mojej rodzinie?
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Real niedostępny u mnie
icon_sad.gif

A w Społem może się ktoś orientuje czy jest
anbetung.gif