- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Okazuje się, że moja mikrofalówka radzi sobie z pieczeniem lepiej niż mój piekarnik, ale to taki drobny szczegół.
Ciasto jest świetne, ma fajną skorupkę z wierzchu, w środku jest miękkie, lekko rozpływające się w ustach. Pycha.
składniki:
- 250g czekolady
- 45g orzechów laskowych
- 45g orzechów włoskich (odpuściłam je sobie i dałam 2x więcej laskowych)
- 45g migdałów
- 170g cukru
- 1 łyżka mąki
- 240g masła
- 4 jaja
- 125g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Posiekać orzechy. Pokroić na drobne kawałki czekoladę i umieścić w plastikowym pojemniku (dołączonym do mikrofalówki), dodać 1 łyżkę wody i topić na maksymalnej mocy, przez 2 minuty. Stopniowo dodawać masło, dobrze mieszając. Oddzielić żółtka od białek, dodawać po jednym żółtku do czekolady ciągle mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy i mąkę. Ubić na sztywno białka i dodać szczyptę soli. Dodać delikatnie do masy. Wyłożyć masę na posmarowany masłem talerz Crisp i piec przy użyciu funkcji Crisp przez 9 minut, następnie piec przy użyciu mikrofali o mocy 650W przez kolejne 4 minuty.
Ciasto jest świetne, ma fajną skorupkę z wierzchu, w środku jest miękkie, lekko rozpływające się w ustach. Pycha.
składniki:
- 250g czekolady
- 45g orzechów laskowych
- 45g orzechów włoskich (odpuściłam je sobie i dałam 2x więcej laskowych)
- 45g migdałów
- 170g cukru
- 1 łyżka mąki
- 240g masła
- 4 jaja
- 125g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Posiekać orzechy. Pokroić na drobne kawałki czekoladę i umieścić w plastikowym pojemniku (dołączonym do mikrofalówki), dodać 1 łyżkę wody i topić na maksymalnej mocy, przez 2 minuty. Stopniowo dodawać masło, dobrze mieszając. Oddzielić żółtka od białek, dodawać po jednym żółtku do czekolady ciągle mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy i mąkę. Ubić na sztywno białka i dodać szczyptę soli. Dodać delikatnie do masy. Wyłożyć masę na posmarowany masłem talerz Crisp i piec przy użyciu funkcji Crisp przez 9 minut, następnie piec przy użyciu mikrofali o mocy 650W przez kolejne 4 minuty.