Ciasto orzechowe Z... mikrofalówki

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Okazuje się, że moja mikrofalówka radzi sobie z pieczeniem lepiej niż mój piekarnik, ale to taki drobny szczegół.

Ciasto jest świetne, ma fajną skorupkę z wierzchu, w środku jest miękkie, lekko rozpływające się w ustach. Pycha.

składniki:
- 250g czekolady
- 45g orzechów laskowych
- 45g orzechów włoskich (odpuściłam je sobie i dałam 2x więcej laskowych)
- 45g migdałów
- 170g cukru
- 1 łyżka mąki
- 240g masła
- 4 jaja
- 125g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli

Posiekać orzechy. Pokroić na drobne kawałki czekoladę i umieścić w plastikowym pojemniku (dołączonym do mikrofalówki), dodać 1 łyżkę wody i topić na maksymalnej mocy, przez 2 minuty. Stopniowo dodawać masło, dobrze mieszając. Oddzielić żółtka od białek, dodawać po jednym żółtku do czekolady ciągle mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy i mąkę. Ubić na sztywno białka i dodać szczyptę soli. Dodać delikatnie do masy. Wyłożyć masę na posmarowany masłem talerz Crisp i piec przy użyciu funkcji Crisp przez 9 minut, następnie piec przy użyciu mikrofali o mocy 650W przez kolejne 4 minuty.

Załączniki

• a10243314d97adef.jpg
    a10243314d97adef.jpg
    33.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 7bcaee4b5c24a075.jpg
    7bcaee4b5c24a075.jpg
    74.5 KB · Wyświetleń: 0

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Kupiłam nową mikrofalówkę, chcę wykorzystać jej wszystkie możliwości
icon_smile.gif

Mam pytanie - Co to jest funkcja Crisp ?

Moja mikrofalówka chyba jej nie ma.
Może napisz w jakiej temperaturze od początku do końca robić to ciasto i jak długo.

A może ktoś zna jeszcze inne sprawdzone przespisy na ciasto z mikrofalówki ?

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
bardzo mnie zainteresował ten talerz. A można taki dokupić mikrofali z grilem i termoobiegiem? Jak myślicie?

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
można go kupić oddzielnie, jest wielofunkcyjny. Moja Mama go nawet ostatnio do piekarnika wsadziła, bo podczas pieczenia tego ciasta w mikrofali, górna grzałka zaczęła się palić
rofl.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
adrijah @ 24 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=948627z tego co wiem, crisp jest tylko w whirlpoolach. w innych mikrofalach pewnie też jest, tylko inaczej się zwie.
okazuje się, że też mam podobną funkcję - połączenie fal mikrofalówki z grilem, na dodatek mogę ustawić procentową moc użycia grila

spróbuję Twój przepis, obym nie spaliła nowego nabytku
icon_smile.gif
czytałam, że ciasta z mikrofalówki są nieco gumowate, chcę się sama o tym przekonać

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
To ciasto zaraz po upieczeniu jest jeszcze płynne, musi postać ze 2h żeby stężało. Gumowe nie jest, ale się rozpada trochę ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy