- Lis 21, 2006
- 15,028
- 2
- 0
Kuchenne S.O.S
W książce "Wykwintna kuchnia na kazdy dzień" wyd. burda 1991 podane sa takie oto wyjścia z podbramkowych sytuacji:
Bita śmietana, która opadła - użyć jako smietankę do kawy
Budyń płynny - do gorącego budyniu dodac ubitą pianę z białek lub żelatynę ( rozpuszczoną w małej ilości goracej wody).
Ciasta, które przywarły do formy - na odwróconej formie połozyć na kilka minut wilgotne płótno. Przy formach prostokątnych brzegi ciasta okroic nożem
Ciasta, których wierzch robi się podczas pieczenie zbyt brazowy ( a trzeba je dalej piec) - przykryć ciasto natłuszczonym pergaminem
Ciasta pękniete przy pieczeniu - można wykorzystać jako suflet. Pokroić, wymieszać z mlekiem lub rozkruszyć, włożyć do formy sufletowej, wierzch obłożyć płatkami masła. Podac se słodkim sosem.
Ciasta przypalone - przypalona warstwę zetrzeć po ostudzeniu tarką ( z wyjątkiem ciast owocowych i serników). Ciasto posypać cukrem pudrem lub polac polewą czekoladową
Grudki - potrawę rozetrzeć za pomocą kulistej drewnianej "łyzki" do ucierania. Jesli to nie pomoże, przetrzeć przez sito i ew. podgrzać w nowym garnku z niewielką ilością wody lub tłuszczu.
Jabłka pomarszczone - włożyć do wody, az skórka bedzie gładka
Jajka pęknięte - zawinąć w folie aluminiową i gotowac dalej.
Kluski, pyzy rozgotowane - przetrzeć przez sito, wykorzystac jako wkładkę do zupy
Kluski, pyzy zbyt twarde - drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodac podsmazona cebulę i skwarki. Słodkie pyzy posypać cukrem waniliowym lub cukrem z cynamonem i podac ze słodkim sosem.
kluski - ratowanie przed rozgotowaniem - do wody, w której się gotują, dodac trochę maki wymieszanej z woda.
Makaron rozgotowany - wykorzystać jako wkładkę do zupy lub odlać wodę, makaron wymieszać z żółtkiem i podsmazyć na patelni. doprawić do smaku na słodko lub na ostro.
Przesolone potrawy - rozcieńczyć mlekiem, śmietaną, rosołem, wodą. Sól wyciaga też z potrawy wrzucony kawałek surowego, obranego ziemniaka.
Przypalone potrawy - zupy, gulasze, potrawki przelać do innego garnka - nie mieszając od dna!, z pieczeni odkroić przypalony kawałek, ziemniaki wyrzucić.
Ryba rozgotowana - wyjąć ości i zalać rybe pikantnym sosem lub zrobić z niej sałatkę rybną lub dodac jako i zrobić krokiety lub pulpety
Ryż kleisty - podsmazyć w natłuszczonej brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec, aż będzie sypki.
Sałata zwiędła - włożyc na kilka minut do zimnej wody.
Ser spalony przy zapiekaniu - ostroznie zdjąć ser z potrawy, połozyć nowy plasterek i jeszcze raz zapiec.
Sosy i zupy zbyt mocno doprawione - rozcieńczyć niewielką ilościa mleka, rosołu lub śmietany 9wlaweac stopniowo).
Tłuszcz spalony - jest szkodliwy dla zdrowia, wyrzucić.
Warzywa rozgotowane - wodę odlać, warzywa wymieszać z puree ziemniaczanym i podac jako puree lub zrobic z nich zupę jarzynową.
Ziemniaki kiełkujące - zawierają niewielkie ilości substancji trujących ( tuz pod łupiną). Należy je obierać grubiej, niż zwykle, a wodę z gotowania wylać.
Ziemniaki rozgotowane - wykorzystac jako puree.
Żelatyna sklejona - płyn , w którym jest rozpuszczana na nowo podgrzać i dobrze wymieszać.
Może Wy też macie jakieś sposoby na "pierwszą pomoc" ?
W książce "Wykwintna kuchnia na kazdy dzień" wyd. burda 1991 podane sa takie oto wyjścia z podbramkowych sytuacji:
Bita śmietana, która opadła - użyć jako smietankę do kawy
Budyń płynny - do gorącego budyniu dodac ubitą pianę z białek lub żelatynę ( rozpuszczoną w małej ilości goracej wody).
Ciasta, które przywarły do formy - na odwróconej formie połozyć na kilka minut wilgotne płótno. Przy formach prostokątnych brzegi ciasta okroic nożem
Ciasta, których wierzch robi się podczas pieczenie zbyt brazowy ( a trzeba je dalej piec) - przykryć ciasto natłuszczonym pergaminem
Ciasta pękniete przy pieczeniu - można wykorzystać jako suflet. Pokroić, wymieszać z mlekiem lub rozkruszyć, włożyć do formy sufletowej, wierzch obłożyć płatkami masła. Podac se słodkim sosem.
Ciasta przypalone - przypalona warstwę zetrzeć po ostudzeniu tarką ( z wyjątkiem ciast owocowych i serników). Ciasto posypać cukrem pudrem lub polac polewą czekoladową
Grudki - potrawę rozetrzeć za pomocą kulistej drewnianej "łyzki" do ucierania. Jesli to nie pomoże, przetrzeć przez sito i ew. podgrzać w nowym garnku z niewielką ilością wody lub tłuszczu.
Jabłka pomarszczone - włożyć do wody, az skórka bedzie gładka
Jajka pęknięte - zawinąć w folie aluminiową i gotowac dalej.
Kluski, pyzy rozgotowane - przetrzeć przez sito, wykorzystac jako wkładkę do zupy
Kluski, pyzy zbyt twarde - drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodac podsmazona cebulę i skwarki. Słodkie pyzy posypać cukrem waniliowym lub cukrem z cynamonem i podac ze słodkim sosem.
kluski - ratowanie przed rozgotowaniem - do wody, w której się gotują, dodac trochę maki wymieszanej z woda.
Makaron rozgotowany - wykorzystać jako wkładkę do zupy lub odlać wodę, makaron wymieszać z żółtkiem i podsmazyć na patelni. doprawić do smaku na słodko lub na ostro.
Przesolone potrawy - rozcieńczyć mlekiem, śmietaną, rosołem, wodą. Sól wyciaga też z potrawy wrzucony kawałek surowego, obranego ziemniaka.
Przypalone potrawy - zupy, gulasze, potrawki przelać do innego garnka - nie mieszając od dna!, z pieczeni odkroić przypalony kawałek, ziemniaki wyrzucić.
Ryba rozgotowana - wyjąć ości i zalać rybe pikantnym sosem lub zrobić z niej sałatkę rybną lub dodac jako i zrobić krokiety lub pulpety
Ryż kleisty - podsmazyć w natłuszczonej brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec, aż będzie sypki.
Sałata zwiędła - włożyc na kilka minut do zimnej wody.
Ser spalony przy zapiekaniu - ostroznie zdjąć ser z potrawy, połozyć nowy plasterek i jeszcze raz zapiec.
Sosy i zupy zbyt mocno doprawione - rozcieńczyć niewielką ilościa mleka, rosołu lub śmietany 9wlaweac stopniowo).
Tłuszcz spalony - jest szkodliwy dla zdrowia, wyrzucić.
Warzywa rozgotowane - wodę odlać, warzywa wymieszać z puree ziemniaczanym i podac jako puree lub zrobic z nich zupę jarzynową.
Ziemniaki kiełkujące - zawierają niewielkie ilości substancji trujących ( tuz pod łupiną). Należy je obierać grubiej, niż zwykle, a wodę z gotowania wylać.
Ziemniaki rozgotowane - wykorzystac jako puree.
Żelatyna sklejona - płyn , w którym jest rozpuszczana na nowo podgrzać i dobrze wymieszać.
Może Wy też macie jakieś sposoby na "pierwszą pomoc" ?