Szynka z szynkowara*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O! O tym nie pomyślałam, faktycznie. Bardzo dziękuję za pomoc, jobi!
icon_smile.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Testuję szynkowar ponad rok. Kupiony na Allegro w promocji z 50 woreczkami
icon_smile.gif
, więc starczy na długo. Mieści się w nim ok. 70 dkg mięsa, nie więcej. Korzystam z przepisów strony, którą Bieta już wpisała (najczęściej drobiowe wyroby)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jolan, a jaki model masz?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
icon_smile.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Chciałabym dodać, że mięso do szynkowara przygotowuję w Kiciu z końcówką do drożdżowego. Zrobiłam się wygodna, nie brudzę rąk i mam pewność, że jest porządnie wymieszane
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja też rozważam kupno. Powiedzcie proszę, Dziewczyny, co sądzicie o takiej obrazoburczej opinii:

wyroby z szynkowara nie są przeznaczone dla koneserów smaku, smakują jak przysmak śniadaniowy z konserwy.

http://paproszkowegotowanie.blogspot.com/2...szynkowara.html

Prawda to? Jako zaletę autorka podaje, jedynie że "są poprawne w smaku i przede wszystkim wiemy co jemy" - to dla mnie trochę słaba rekomendacja.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Dla mnie jest to zadowalająca rekomendcja. Faktycznie wiem, co jem. Wyroby z szynkowara są urozmaiceniem dla wędlin sklepowych o składzie i aromacie identycznym z naturalnym:) No i nie moczone w płynie wędzarniczym.
icon_eek.gif
Nie robię tego na okrągło, tylko od czasu do czasu, ot ciekawostka przyrodniczo-kulinarna. A smak szynki konserwowej akurat lubię.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
No dla mnie słowa, że nie są to wyroby dla koneserów smaku, że są jedynie "poprawne w smaku", i że smakują jak kupne konserwy (czyli pewnie wszystkie jednakowo) to dla mnie zła rekomendacja.
Liczę, że może ktoś z doświadczeniem obali te słowa
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Jak mówiła moja babcia mało elegancko "co dla jednego miłe, to dla drugiego zgniłe". Opinia autora blogu jest opinią... autora blogu, czy jest koneserem smaku tego nie wiem. Najlepiej jakbyś mogła pożyczyć szynkowar i sama się przekonać, zanim kupisz. A jak przeczytasz u innych łał, super, to kupisz? Nie przypuszczam
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Powiem szczerze, że osobom z naszego forum ufam bardziej.
icon_smile.gif
Opinia blogerki jest po prostu jedną z opinii, dlatego chciałam to skonsultować z doświadczonymi osobami od nas - ktoś , kto robił dużo rzeczy w szynkowarze będzie wiedział, czy faktycznie wszystko z niego smakuje tak samo.
Bo przyznam, że kupno bardzo-bardzo mnie kusi.
icon_smile.gif
Pożyczyć nie mam od kogo.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
53 % mięsa w kiełbasie drobiowej-królewskiej z nazwy-to przegięcie więc znowu szynkowar i osłonka wróciły do łask.
Wieczorem uparowałam drobiowy baton z indyka w oslonce -0.6 piersi z indyka w kawałkach i 2 ćwiarki z kurczaka zmielone.20 g pekosoli,przyprawy,czosnek,100ml wody i łyżeczka pudru.Maszyna do chleba wymieszała masę mięsną.Jakoś wyszło za duzo na szynkowar więc zrobilam w oslonce.po włożeniu do zimnej wody/docisnęlam kostka brukową polozoną na pojemnik do przechowywania/ i osiągnięciu 75 st parzylam równe 1.5 godz w 80 st.
Wreszcie wiem co jem.
Pekluję też łopatkę.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,547
2,803
113
Mała_Mi @ 23 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1281608Powiem szczerze, że osobom z naszego forum ufam bardziej.
icon_smile.gif
Opinia blogerki jest po prostu jedną z opinii, dlatego chciałam to skonsultować z doświadczonymi osobami od nas - ktoś , kto robił dużo rzeczy w szynkowarze będzie wiedział, czy faktycznie wszystko z niego smakuje tak samo.
Bo przyznam, że kupno bardzo-bardzo mnie kusi.
icon_smile.gif
Pożyczyć nie mam od kogo.
Sama bym sie skusiła, tylko mam ten stary czeski, a teraz są takie fajne modele na All, ze stali nierdzewnej, z łatwym zamykaniem. Co do oceny smaku, to rzeczywiście, każdy ma inny. Kupując domową wędzareczkę też chciałaś jeść zdrowsze wyroby i chwalisz ich smak, a nie jest przecież identyczny ze sklepowym. Mnie wyroby z szynkowara smakują, bo lubię smak dobrych konserw mięsnych, szynki, gulaszu angielskiego, a zawartość o niebo pewniejsza.
icon_smile.gif

Rozdrobnienie, tłustość i przyprawy regulujesz sama, więc to, co włożysz, to wyjmiesz. Nie twierdzę, że chciałabym jeść stale taki wyrób, wszystko się może znudzić, ale od czasu do czasu z przyjemnością. Wędliny kupuje rzadko, praktycznie domowe zapotrzebowanienie zaspakajam własną produkcją kiełbasek, różnych pieczeni i właśnie wyrobami z szynkowara.
Myślę, że czas go znów uruchomic.
lecker.gif


(Tak zupełnie na marginesie: nie miałabym większego zaufania do opinii osoby, która swoj blog, zajęcia kuchenne, a może i wyroby, nazywa "paproszkami"
icon_mrgreen.gif
. Chyba, że aż tak krytycznie się ocenia i wie, co mówi, ale to mało prawdopodobne. Takie osoby nie prowadzą blogu.
rofl.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Buko, dziękuję za wyważoną opinię
anbetung.gif
Czuję się przekonana do kupna szynkowaru. Faktycznie, to, co się robi samemu w domu czasem ma mniej lub bardziej inny smak od gotowych wyrobów ze względu na technologię produkcji lub brak środków chemicznych - co w większości przypadków jest też raczej zaletą, niż wadą*. My też nie konsumujemy jakichś ogromnych ilości wędlin, ale są one w naszym życiu obecne. Także te kupne-choć tutaj kryteria składu są bardzo ostro brane pod uwagę, i takie produkty "mięsopodobne", o jakich pisze Bietka, są wykluczone. W sumie, moim celem nie jest wyeliminowanie sklepowych wędlin w 100%, bo nie zawsze na produkcję jest czas czy siła. Nie wszystko też się da odtworzyć, np. takie salami węgierskie. Ale jednak domowa produkcja sprawia ogromną satysfakcję, dlatego chętnie zrobię ten kolejny krok, i też będę jak Ty, przeplatać moje wyroby tymi z szynkowara. Jeszcze raz: dziękuję.
icon_smile.gif


(
rofl.gif
)


* wyjątkiem tu jest keczup. Nie udało mi się do tej pory osiągnąć w pełni keczupowego smaku, do którego przyzwyczaili mnie producenci. To, co się udaje, to bardziej przeciery/przetwory pomidorowe. Póki co "poddałam się", i jest to produkt, który mimo wszystko wolę smakowo w wersji kupnej, niż domowej. Może kiedyś odnajdę recepturę idealną, jak na razie, nie mam takiej.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,547
2,803
113
Nie za ma co, Mi. To tylko skromny rewanż za wędzareczkę.
fiesgrins.gif

(Z keczupami mam odwrotnie. Wszystkie domowe miszungi z pomidorów lepsze od sklepowych.)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,947
452
83
Mi kupilas? Jesli tak, to prosze o Twoja opinie i napisz prosze jaki model. Tez sie przymierzam.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Małgośka, jeszcze nie kupiłam. Kupię, jak wrócę z urlopu, teraz każdy grosz odkładam, by było więcej do wycieczki
icon_smile.gif

Wtedy napiszę
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: