- Wrz 13, 2004
- 4,165
- 0
- 0
Potrzebujemy:
1 pierś z indyka
2 kg winnych jabłek
laskę cynamonu
całą gałkę muszkatołową (ścieramy na świeżo ok 1/2)
ziarna kolendry
szczyptę kardamonu
suszony imbir
całe gożdziki
czerwone wino
sól
pieprz biały
szczypta cukru
Przyprawy (oprócz cukru) tłuczemy w moździerzu na jednolity proszek, mieszamy z winem i nacieramy tym piers indyka. Odstawiamy na dobę.
Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy płyn i wsypujemy jabłka bez pestek pokrojone w ćwiartki. Nie dziurawimy rekawa!!!
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 2 godzin.
następnie wyjmujemy mięso, a upieczone jabłka i to co sie wytopiło z indyka miksujemy i doprawiamy cukrem.
Podajemy z kartoflami i może być do tego żurawina.
1 pierś z indyka
2 kg winnych jabłek
laskę cynamonu
całą gałkę muszkatołową (ścieramy na świeżo ok 1/2)
ziarna kolendry
szczyptę kardamonu
suszony imbir
całe gożdziki
czerwone wino
sól
pieprz biały
szczypta cukru
Przyprawy (oprócz cukru) tłuczemy w moździerzu na jednolity proszek, mieszamy z winem i nacieramy tym piers indyka. Odstawiamy na dobę.
Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy płyn i wsypujemy jabłka bez pestek pokrojone w ćwiartki. Nie dziurawimy rekawa!!!
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 2 godzin.
następnie wyjmujemy mięso, a upieczone jabłka i to co sie wytopiło z indyka miksujemy i doprawiamy cukrem.
Podajemy z kartoflami i może być do tego żurawina.