IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Chleb kielecki, wiejski, z ziemniakami
qd
post 30 Aug 2008, 15:04
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.433
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



Chleb zytnio-pszenny na zakwasie i zsiadłym mleku

1. 400 g ( 1 kubek plastikowy) zsiadłego mleka
2. 400g ugotowanych w mundurkach ziemniakow, przeciśniętych przez praske lub zmielonych w maszynce ( NIE w malakserze!)
3. 600 g maki zytniej 720
4. 400 g maki pszennej krupczatki( może być i 650, ale znacznie smaczniejsze z krupczatka)
5. 6 lyzek zytniego zakwasu dobrze dojrzalego i gęstego
6. 1 plaska lyżka soli, najlepiej kamiennej ( do przetworow)



Wykonanie:

Do miski włożyć ziemniaki, wlac zsiadle mleko i zakwas, zamieszac, przykryc i odstawic na noc. Temperatura pokojowa.
Nastepnego dnia dodac cala make zytnia i polowe maki pszennej oraz sol. Wyrobic ( można robotem, az ciasto bedzie gladkie . NIE DOLEWAC WODY!!!
Przełożyć z miski na dobrze wysypana maka stolnice i wyrabiac, caly czas podsypując maka, ciasto musi być dosyc geste. Jeśli trzeba będzie dodac wiecej niż pozostawione 200 g maki, to nic nie szkodzi.
Uformowac kule, włożyć do naoliwionej miski i przykryc, niech rośnie.
Kiedy podwoi objętość – wyłożyć z powrotem na stolnice, podzielic na dwie czesci i uformowac dwa bochenki chleba. Przełożyć czy to do formy wysypanej otrebami czy do koszyczka.
Kiedy będzie gotowe do pieczenia – piec 15 min w temp.250 stopni i 40-60 min w 200.
Jak zwykle, popukane od dolu musi glucho dźwięczeć.

Załączony plik  DSC03310.JPG ( 1.55MB ) Suma pobrań: 74


Można takze rozciągnąć na stolnicy plaskie placki i upiec na blachach podpłomyki z tego samego ciasta. Jest to praktycznie sama skorka z odrobina miękiszu…

Załączony plik  DSC03314.JPG ( 1.57MB ) Suma pobrań: 34


Przepis pochodzi z książeczki „Lemieszka, siemieniec, gamrota…” wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej.
Tekst na którym się oparlam brzmi tak:
„Chleb – w kwasnym mleku należało rozmieszac zakwas, dodac troche maki zytniej i garnek ugotowanych, przekręconych przez maszynke ziemniakow (…), wymieszac. Nastepnego dnia dodawano duzo maki zytniej, sol, wyrabiano ciasto w nieckach i odstawiano do wyrośnięcia.” I tak dalej…

Z wakacji wróciłam 4 tygodnie temu i na okrągło wypróbowywałam rozne warianty.
Przedstawiam proporcje dajce powtarzalny wypiek.
Qd
PS. W innych przepisach z tej samej książeczki mowa jest o dodawaniu drozdzy do mieszaniny startowej, a nie zakwasu. Ale ja się uparlam na zakwas.


Tutaj skladam hold Mirabelce i innym cincinkom, ktore mnie praktycznie nauczyly piec chleb. Zaczelo sie poltora roku temu, kiedy dostalam troche zakwasu od znajomej. Podczytywalam, probowalam, maszyny nie nabylam, ale sie nauczylam.icon_smile.gif
Załączone pliki
Załączony plik  DSC03315.JPG ( 1.52MB ) Suma pobrań: 24
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Durlikowa
post 30 Aug 2008, 17:21
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 267
Dołączył: 29-May 07
Skąd: Gdynia
Użytkownik nr: 4.182



Noooo, chlebek wygląda całkiem przyzwoicie i apetycznie lecker.gif . Aż mam ochotę go upiec i na pewno wyprobuję daumen.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 30 Aug 2008, 17:26
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.352
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(qd @ 30 Aug 2008, 16:04 ) *
PS. W innych przepisach z tej samej książeczki mowa jest o dodawaniu drozdzy do mieszaniny startowej, a nie zakwasu. Ale ja się uparlam na zakwas.

i słusznie ,bo chleb bardzo ładny,a przepis ciekawy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 30 Aug 2008, 18:48
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Bardzo fajny chleb icon_smile.gif Zazdroszczę Ci że sama wymyślasz przepisy, ja mam taką starą książkę przedwojenną i tez jest tam podobny przepis (bez ziemniaków) tzn. właściwie opis jak ten który podałas wyżej, no i się tak zabieram i zabieram do przerobienia tego na przepis i się zabrać nie mogę icon_wink.gif a tu proszę jak ładnie daumen.gif I baaardzo mi się podoba że uparłaś się na sam zakwas a nie drożdże, tak trzymać fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 1 Sep 2008, 13:36
Post #5


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



Podoba mi się ten chlebek i będę szukać czasu, żeby go wypróbować.Zastanawia mnie jednak długi czas pieczenia i czy chleb jest z tych ciężkich? lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 1 Sep 2008, 21:28
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.433
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(mariaanna @ 1 Sep 2008, 14:36 ) *
Podoba mi się ten chlebek i będę szukać czasu, żeby go wypróbować.Zastanawia mnie jednak długi czas pieczenia i czy chleb jest z tych ciężkich? lecker.gif


Tak, chleb jest z tych ciezkich i dlatego dluzej go trzeba dopiekac, niedopieczony sie kruszy i jest taki, no.. niedopieczony. Generalnie ma tendencje do tworzenia grubej skory i przypiekania sie zabyt mocno od gory - trzeba go przykrywac, ja uzywam papieru do pieczenia spryskanego woda. Jak bochenek nieduzy - znaczy jak z podanej proporcji zrobisz dwa bochenki, to wystarczy 15+40 min, przy wiekszych bochnach trzeba czasami te 20 min jeszcze dopiekac. Wszystko zalezy od blaszki/formy, piekarnika itd. Aha - czas jest BEZ termoobiegu! I nie zalecam uzywac termoobiegu, bo skora mialaby chyba cal grubosci icon_smile.gif
qd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 2 Sep 2008, 16:35
Post #7


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.831
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



Dziękuję bardzo za dodatkowe informacje. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 23 Sep 2008, 21:25
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



qd...dzis popoludniu upieklam cudowny bochenek. Kilka minut temu, nie mogac oprzec sie pokusie, ukroilam kilka kromek...zapach wnetrza jest niepowtarzalny. Po stokroc dziekuje za przepis!

teraz moje trzy grosze icon_wink.gif
Oczywiscie pozmienialam to i owo w przepisie i troche inna procedure zastosowalam. I tak:
dysponujac dzis jedynie maka zytnia srednia (medium rye) zmniejszylam ilosc maki zytniej do 200g (pieklam z polowy porcji), zwiekszajac ilosc maki pszennej do 300g (uzylam Manitoby dla zwiekszenia objetosci i lepszego miazszu). Zakwasu uzylam zytniego razowego.
Ziemniaki wykorzystane to Charlotte czyli takie polmaczyste, a zamiast zsiadlego dolalam maslanki.
Ciasto wyrabialam ok 12-13 minut, po czym wyrastalo ok. 3 1/2 godziny (w czasie wyrastania zlozylam ciasto 2 razy).
W koszu roslo szybko - odrobine ponad godzine. Pieklam (z para) 15 minut w 250, a poterm wystarczylo juz tylko 30 minut w 200C.

Jeszcze raz uklony za przepis! icon_biggrin.gif

Zmodyfikowany przez mnie przepis mozna zobaczyc tutaj.
Załączone pliki
Załączony plik  Kielecki.jpg ( 75.06K ) Suma pobrań: 13
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 25 Sep 2008, 11:53
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.433
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(tatter @ 23 Sep 2008, 22:25 ) *
qd...dzis popoludniu upieklam cudowny bochenek. Kilka minut temu, nie mogac oprzec sie pokusie, ukroilam kilka kromek...zapach wnetrza jest niepowtarzalny. Po stokroc dziekuje za przepis!

teraz moje trzy grosze icon_wink.gif
Oczywiscie pozmienialam to i owo w przepisie i troche inna procedure zastosowalam. I tak:
dysponujac dzis jedynie maka zytnia srednia (medium rye) zmniejszylam ilosc maki zytniej do 200g (pieklam z polowy porcji), zwiekszajac ilosc maki pszennej do 300g (uzylam Manitoby dla zwiekszenia objetosci i lepszego miazszu). Zakwasu uzylam zytniego razowego.
Ziemniaki wykorzystane to Charlotte czyli takie polmaczyste, a zamiast zsiadlego dolalam maslanki.
Ciasto wyrabialam ok 12-13 minut, po czym wyrastalo ok. 3 1/2 godziny (w czasie wyrastania zlozylam ciasto 2 razy).
W koszu roslo szybko - odrobine ponad godzine. Pieklam (z para) 15 minut w 250, a poterm wystarczylo juz tylko 30 minut w 200C.

Jeszcze raz uklony za przepis! icon_biggrin.gif

Zmodyfikowany przez mnie przepis mozna zobaczyc tutaj.



Czuje sie prawie jakbym nobla dostala - tatter chwali moj przepis!
Dyg, dyg, dziekuje bardzo icon_smile.gif

A jesli chodzi o zamiane zsiadlego mleka na maslanke - robilam i tak, ale uwazam ze zsiadle mleko daje inny charakter bochenkowi.

Zreszta, czy to najwazniejsze? najwazniejszy jest smak...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anu-La
post 29 Apr 2009, 14:55
Post #10





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 32
Dołączył: 15-December 08
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 12.882



Wspaniały chlebek! Upiekłam wersje zmodyfikowaną przez Tatter, ale mąke pszenną dalam pół na pół: krupczatka i 650 z Lidla i zsiadłe mleko jak w oryginalnym przepisie. Zaczyn zrobiłam wieczorem, rano dodałam resztę składników i .... wstawiłam do lodówki, bo szłam do pracy i balam się, żeby nie przerósł no i nie zrobił sie za kwaśny. Jak wróciłam około 18.00 był pieknie wyrośnięty. Złożyłam go tylko raz, uformowałam okrągły bochenek i włożyłam do koszyczka. Po około godzinie przełożyłam na blachę, naciełam i włożyłam jeszcze na godzine do piekarnika z zapalona żarówką. Piekłam tak jak Tatter - w sumie 45 minut. W zupełnosci wystarczyło ! Smak niebiański!
Gratulacje dla Autora

Załączony plik  chleb_z_ziemn_na_zakw.jpg ( 73.58K ) Suma pobrań: 21
anbetung.gif

Anula
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chomisia
post 1 May 2009, 06:31
Post #11


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 158
Dołączył: 12-January 09
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 13.398



To ja mam pytanie, wstawiłam na noc ten zakwas z ziemniakami i zsiadłym mlekiem, ale niewiele wyrósł, to u niego normalne, czy powinnam zacząć się martwić??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylvka
post 1 May 2009, 08:33
Post #12


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 115
Dołączył: 9-April 09
Skąd: Warszawa, Rembertów
Użytkownik nr: 15.158



CYTAT(chomisia @ 1 May 2009, 07:31 ) *
To ja mam pytanie, wstawiłam na noc ten zakwas z ziemniakami i zsiadłym mlekiem, ale niewiele wyrósł, to u niego normalne, czy powinnam zacząć się martwić??


Dużo może zależeć od zakwasu, którego używasz. Na młodym, potrafi mało podrosnąć przez noc. Ale wszystko może się zmienić po wyrobieniu. Niektóre chleby, dostają wtedy nowego życia i podwajają swoją ilość. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chomisia
post 1 May 2009, 09:24
Post #13


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 158
Dołączył: 12-January 09
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 13.398



No zobaczymy jak będzie, raz się udaje a raz nie...mąki tylko szkoda.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chomisia
post 1 May 2009, 20:52
Post #14


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 158
Dołączył: 12-January 09
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 13.398



No i upiekłam, bardzo ładnie mi wyrosły (trzymałam je w lodówce, a potem uformowałam i dałam wyrosnąć w koszyczkach).W smaku takie w sam raz pod smalec mniam.gif albo inne wiejskie specjały.Jedno tylko musiałam zmienić,piekarnik piecze aż za dobrze i drugi chleb piekłam 10 min krócej w temp. 190 C, bo mi się skórka za gruba zrobiła.Zdjęcia wkleję jutro...

Ps.Sylvka dzięki za dobre słowo, dzięki Tobie nie wyrzuciłam zaczynu cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylvka
post 2 May 2009, 10:48
Post #15


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 115
Dołączył: 9-April 09
Skąd: Warszawa, Rembertów
Użytkownik nr: 15.158



CYTAT(chomisia @ 1 May 2009, 21:52 ) *
No i upiekłam, bardzo ładnie mi wyrosły (trzymałam je w lodówce, a potem uformowałam i dałam wyrosnąć w koszyczkach).W smaku takie w sam raz pod smalec mniam.gif albo inne wiejskie specjały.Jedno tylko musiałam zmienić,piekarnik piecze aż za dobrze i drugi chleb piekłam 10 min krócej w temp. 190 C, bo mi się skórka za gruba zrobiła.Zdjęcia wkleję jutro...

Ps.Sylvka dzięki za dobre słowo, dzięki Tobie nie wyrzuciłam zaczynu cvety.gif


Cieszę się, że się udały. Sama też nabrałam na nie ochoty... icon_mrgreen.gif
Czekam na zdjęcie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anu-La
post 2 May 2009, 13:00
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 32
Dołączył: 15-December 08
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 12.882



Sam zaczyn duzo nie rośnie, dopiero potem jak doda się mąki, ciasto zaczyna rosnąć i to chyba tak ma być przy tym chlebie.

Pozdrawiam

Anula
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chomisia
post 3 May 2009, 08:12
Post #17


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 158
Dołączył: 12-January 09
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 13.398



Proszę oto i zdjęcie mojego chleba, a raczej tego co z niego zostało :

Załączony plik  P10207023.jpg ( 329.53K ) Suma pobrań: 10


Wyszły mi dwa bochenki, jeden owalny ( na zdjęciu) i drugi okrągły.Nie były tak białe jak wasze, bo dodałam trochę mąki z pełnego przemiału, żytnia chlebowa mi się skończyła icon_sad.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joanka385
post 12 Jun 2009, 17:00
Post #18





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 50
Dołączył: 4-August 08
Użytkownik nr: 10.196



A mnie wyszedł zakalcowaty z twardą skórką, robiłam z oryginalnego przepisu, muszę spróbować z modyfikacją Tatter.Zobaczyłam Wasze zdjęcia i zazdrość mnie wzięła... Wygląda smacznie... gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JoannaZ
post 19 Nov 2009, 00:39
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 29
Dołączył: 13-June 08
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 9.511



Piekłam na tegoroczny Dzień Chleba.
Zamiast zsiadłego mleka dałam kefir, a ziemniaki utarłam na tarce jarzynowej.

Załączone pliki
Załączony plik  005.JPG ( 32.4K ) Suma pobrań: 5
Załączony plik  008.JPG ( 29.77K ) Suma pobrań: 6
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mirabbelka
post 13 Apr 2010, 09:15
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.899
Dołączył: 22-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 232



podoba mi sie ten zaczyn z kwasnym mlekiem i ziemniakami, chleb rósł jak szalony

moj przepis jest wariacja na temat chleba kieleckiego, ale za pomysl qd anbetung.gif


Załączony plik  qd_kielecki_wa28.JPG ( 221.49K ) Suma pobrań: 7




moja skromną wersje zamieszcze jak tylko moj laptop wroci ze szpitala icon_sad.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th March 2019 - 17:24