Żródło "Smaki i aromaty" nie ukazujący się już od kilku lat dwumiesięcznik.
Składniki
15 dkg zmielonych drobno migdałów
1/2 szklanki mąki
żółtko
5 białek
25 dkg cukru pudru
1 kg twardych brzoskwiń (lub gruszek)
Większe brzoskwinie kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia albo pergaminem.
Ochłodzone białka ubijamy, a gdy powstanie mocna piana stopniowo, nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Ubijamy do czasu, aż powstanie lśniąca piana, a trzepaczka będzie zostawiała wyrażne kręgi.
Trzepaczką rózgową mieszamy pianę z żółtkiem i migdałami. Na końcu dodajemy mąkę.
Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury
220 st. Tortownicę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, szybko układamy brzoskwinie (skórką do spodu) i pieczemy ciasto dalej w temperaturze 180 st.
Gdy ciasto zbrązowieje i stanie się chrupiące (zbadać patyczkiem brzegi) wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i po chwili podajemy. Przechowywane dłużej rozmięka i traci smak.
Torcik ten można również robić z gruszkami.
Składniki
15 dkg zmielonych drobno migdałów
1/2 szklanki mąki
żółtko
5 białek
25 dkg cukru pudru
1 kg twardych brzoskwiń (lub gruszek)
Większe brzoskwinie kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia albo pergaminem.
Ochłodzone białka ubijamy, a gdy powstanie mocna piana stopniowo, nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Ubijamy do czasu, aż powstanie lśniąca piana, a trzepaczka będzie zostawiała wyrażne kręgi.
Trzepaczką rózgową mieszamy pianę z żółtkiem i migdałami. Na końcu dodajemy mąkę.
Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury
220 st. Tortownicę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, szybko układamy brzoskwinie (skórką do spodu) i pieczemy ciasto dalej w temperaturze 180 st.
Gdy ciasto zbrązowieje i stanie się chrupiące (zbadać patyczkiem brzegi) wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i po chwili podajemy. Przechowywane dłużej rozmięka i traci smak.
Torcik ten można również robić z gruszkami.