- Wrz 10, 2008
- 26
- 0
- 0
duzy 1,5 kg kawalek schabu
0,5 kg pieczarek
2 cebule
25 dag wedzonego boczku
pol peczka natki pietruszki
2 lyzki slodkiej papryki
sol, pieprz, olej
1.Pieczarki myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach,cebule siekamy a nastepnie szklimy na oleju.Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy, az do odparowania plynu.Natke pietruszki drobo siekamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy sola.
2.Schab myjemy, kladziemy na desce.Dlugim nozem przekrawamy go na calej dlugosci, zostawiajac ok 1 cm od dolu i od brzegu.Odwijamy gorna czesc ''jak zwiniety dywan'' i znowu rozkrawamy schab, zostawiajac 1 cm od dolu.W ten sposob otrzymujemy prostokat miesa o grubosci ok 1 cm.
3.Rozlozony plat miesa solimy i pieprzymy.Papryke mieszamy z 2 lyzkami oliwy i smarujemy mieso na calej powierzchni.Nastepnie ukladamy pieczarki, zostawiajac 3-cm brzeg bez nadzienia.Na koniec ukladamy na pieczarkach cienutko pokrojone plastry boczku.
4.Schab ciasno zwijamy i wiazemy gruba biala bawelniana nicia, zaczynajac od brzegow, a konczac na srodku.Brzegi zabezpieczamy skora z boczku, aby farsz nam nie uciekl.Wkladamy schab do formy i pieczemy ok 1,5-2 h w temp 180 stopni.
gdy rolada ma byc podawana na zimno, po upieczeniu zostawiam ja do ostygniecia w formie-wtedy mieso jest bardziej soczyste.
0,5 kg pieczarek
2 cebule
25 dag wedzonego boczku
pol peczka natki pietruszki
2 lyzki slodkiej papryki
sol, pieprz, olej
1.Pieczarki myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach,cebule siekamy a nastepnie szklimy na oleju.Dodajemy pieczarki, solimy i dusimy, az do odparowania plynu.Natke pietruszki drobo siekamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i doprawiamy sola.
2.Schab myjemy, kladziemy na desce.Dlugim nozem przekrawamy go na calej dlugosci, zostawiajac ok 1 cm od dolu i od brzegu.Odwijamy gorna czesc ''jak zwiniety dywan'' i znowu rozkrawamy schab, zostawiajac 1 cm od dolu.W ten sposob otrzymujemy prostokat miesa o grubosci ok 1 cm.
3.Rozlozony plat miesa solimy i pieprzymy.Papryke mieszamy z 2 lyzkami oliwy i smarujemy mieso na calej powierzchni.Nastepnie ukladamy pieczarki, zostawiajac 3-cm brzeg bez nadzienia.Na koniec ukladamy na pieczarkach cienutko pokrojone plastry boczku.
4.Schab ciasno zwijamy i wiazemy gruba biala bawelniana nicia, zaczynajac od brzegow, a konczac na srodku.Brzegi zabezpieczamy skora z boczku, aby farsz nam nie uciekl.Wkladamy schab do formy i pieczemy ok 1,5-2 h w temp 180 stopni.
gdy rolada ma byc podawana na zimno, po upieczeniu zostawiam ja do ostygniecia w formie-wtedy mieso jest bardziej soczyste.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: