- Wrz 10, 2008
- 26
- 0
- 0
2 piersi z duzej kaczki
szklanka musu jablkowego
2 lyzki plynnego miodu
1/2 lyzeczki cynamonu
sol, pieprz
oliwa do smazenia
kieliszek bialego wytrawnego wina
sok z cytryny
lyzeczka skorki startej z cytryny
1.Dokladnie oplukane i osuszone papierowym recznikiem piersi nacieramy sola i swiezo zmielonym bialym pieprzem.Ukladamy w salaterce, smarujemy miodem, przykrywamy i marynujemy w lodowce do nastepnego dnia.
2.Wyjest z miodu piersi z kaczki smazymy na rozgrzanym tluszczu, rumieniac je ze wszystkich stron.Przekladamy do rondla i pieczemy na malym ogniu.
3.pozostaly w salaterce miod, w ktorym marynowaly sie kawalki kaczki, laczymy z winem i sosem podlewamy mieso.
4.Zrumienione miekie mieso wyjmujemy na ogrzany polmisek, oproszamy cynamonem, kazda piers przekrawamy na pol, posypujemy skorka starta z cytryny i trzymamy w cieple pod przykryciem.
5.Do sosu z pieczonego miesa dodajemy mus jablkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Gdy jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwile na duzym ogniu.piersi kaczki podajemy polane goracym sosem, pozostaly so przelewamy do sosjerki.
rady:
Najlepszym dodatkiem do piersi kaczki w miodzie beda domowe kladzione kluseczki i zielona surowka.
szklanka musu jablkowego
2 lyzki plynnego miodu
1/2 lyzeczki cynamonu
sol, pieprz
oliwa do smazenia
kieliszek bialego wytrawnego wina
sok z cytryny
lyzeczka skorki startej z cytryny
1.Dokladnie oplukane i osuszone papierowym recznikiem piersi nacieramy sola i swiezo zmielonym bialym pieprzem.Ukladamy w salaterce, smarujemy miodem, przykrywamy i marynujemy w lodowce do nastepnego dnia.
2.Wyjest z miodu piersi z kaczki smazymy na rozgrzanym tluszczu, rumieniac je ze wszystkich stron.Przekladamy do rondla i pieczemy na malym ogniu.
3.pozostaly w salaterce miod, w ktorym marynowaly sie kawalki kaczki, laczymy z winem i sosem podlewamy mieso.
4.Zrumienione miekie mieso wyjmujemy na ogrzany polmisek, oproszamy cynamonem, kazda piers przekrawamy na pol, posypujemy skorka starta z cytryny i trzymamy w cieple pod przykryciem.
5.Do sosu z pieczonego miesa dodajemy mus jablkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Gdy jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwile na duzym ogniu.piersi kaczki podajemy polane goracym sosem, pozostaly so przelewamy do sosjerki.
rady:
Najlepszym dodatkiem do piersi kaczki w miodzie beda domowe kladzione kluseczki i zielona surowka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: