Inspiracja "Kulinarny atlas świata" GW. Wyd. Agora.
Składniki
1 kg łososia, dorsza lub pstrąga (ja robiłam z grubych, mięsistych filetów z pangi)
2 cytryny
4 pomidory ( biorę pomidory z puszki, całe z sokiem lub krojone)
2 cebule (20 dkg)
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
10 zielonych oliwek bez pestek
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki
2 listki laurowe
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła do formy
kilkanaście oliwek nadziewanych papryką do posypania
Umytą i dobrze wysuszoną rybę dzielimy na porcje. Jeden obrany ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę, rozcieramy z solą i sokiem z cytryny. Nacieramy tym porcje ryby i odstawiamy w chłodne miejsce.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozostałe dwa ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Podobnie postępujemy z 10 zielonymi oliwkami. W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory i gotujemy na ostrym ogniu przez kilka minut (używająć pomidorów z puszki można dusić na mniejszym ogniu, ponieważ nie są tak wodniste). Następnie ogień zmniejszamy, wrzucamy oregano i listki laurowe. Dodajemy posiekane oliwki i kapary, po czym dusimy na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i odstawiamy. Na pozostałej oliwie smażymy rybę z obu stron na rumiano. W wersji oryginalnej tego przepisu jest ułożenie usmażonej ryby w wysmarowanym tłuszczem naczyniu ogniotrwałym, zalanie jej sosem, przykrycie pokrywą i zapiekanie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ja gorącą rybę układam na półmisku, polewam gorącym sosem, posypuję całymi oliwkami nadziewanymi papryką i zaraz podaję. Można oczywiście robić to jak komu wygodnie. Danie nic nie traci na smaku.
Próbowałam w tym sosie udusić podsmażone górne części udek kurczaka, wyszło na 4-. Zbyt natrętny okazał się smak oregano, który doskonale komponuje sie ze smakiem ryby.
Składniki
1 kg łososia, dorsza lub pstrąga (ja robiłam z grubych, mięsistych filetów z pangi)
2 cytryny
4 pomidory ( biorę pomidory z puszki, całe z sokiem lub krojone)
2 cebule (20 dkg)
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
10 zielonych oliwek bez pestek
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki
2 listki laurowe
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła do formy
kilkanaście oliwek nadziewanych papryką do posypania
Umytą i dobrze wysuszoną rybę dzielimy na porcje. Jeden obrany ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę, rozcieramy z solą i sokiem z cytryny. Nacieramy tym porcje ryby i odstawiamy w chłodne miejsce.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozostałe dwa ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Podobnie postępujemy z 10 zielonymi oliwkami. W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory i gotujemy na ostrym ogniu przez kilka minut (używająć pomidorów z puszki można dusić na mniejszym ogniu, ponieważ nie są tak wodniste). Następnie ogień zmniejszamy, wrzucamy oregano i listki laurowe. Dodajemy posiekane oliwki i kapary, po czym dusimy na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i odstawiamy. Na pozostałej oliwie smażymy rybę z obu stron na rumiano. W wersji oryginalnej tego przepisu jest ułożenie usmażonej ryby w wysmarowanym tłuszczem naczyniu ogniotrwałym, zalanie jej sosem, przykrycie pokrywą i zapiekanie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Ja gorącą rybę układam na półmisku, polewam gorącym sosem, posypuję całymi oliwkami nadziewanymi papryką i zaraz podaję. Można oczywiście robić to jak komu wygodnie. Danie nic nie traci na smaku.
Próbowałam w tym sosie udusić podsmażone górne części udek kurczaka, wyszło na 4-. Zbyt natrętny okazał się smak oregano, który doskonale komponuje sie ze smakiem ryby.
Ostatnią edycję dokonał moderator: