Lukrowana szarlotka

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda. Agencja Muza

Składniki ciasta
25 dkg mąki
18 dkg masła
6 łyżek lodowatej wody
szczypta soli

Nadzienie
1 kg kruchych jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
2 czubate łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
odrobina cynamonu i imbiru (po szczypcie)
5 dkg rodzynek (sparzonych i osączonych)
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

oraz
marmolada morelowa
cukier puder
3-4 łyżki gorącego mleka

Z mąki, tłuszczu i soli posiekać nożem kruszonkę. Dodać lodowatą wodę (wodę trzymać z kostkami lodu)
i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i schować na pół godziny do lodówki.
W tym czasie obrać i wypestkować jabłka, pokroić na cząstki, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem, rodzynkami i mąką ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkować na 1 większy i 1 mniejszy placek. Okrągłą formę (ja robiłam w tortownicy o średnicy
26 cm) natłuścić, wysypać biszkoptami przesianymi przez sito, wykleić większym plackiem, tworząc niewielki rant i nakłuć kilkakrotnie widelcem. Przygotowane jabłka rozłożyć na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec szarlotkę w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 40 minut. Jeszcze gorącą posmarować podgrzaną marmoladą morelową. Po wystudzniu polukrować
Lukier. Szklankę cukru pudru dobrze utrzeć z kilkoma łyżkami gorącego mleka. Mleko dodajemy stopniowo, zeby lukier nie był za rzadki. Musi wolno spływać z łyzki. Nie lukrujemy całej szarlotki, tylko spływającym z łyżki lukrem robimy kratkę albo ozdobne esy-floresy, pozostawiając miejsca bez lukru. Polukrowana całość byłaby stanowczo za słodka.