Pieczone,faszerowane warzywa

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Tak naprawdę ilość składników zależy od rozmiaru papryk i pomidorów, a także od ilości stołowników
icon_smile.gif
Farsz podaję na 4-6 warzyw, w zalezności od wielkości (no i chyba nikomu nie będzie smutno, że musi zjeść trochę pozostawionego ryżu ze szpinakiem?)

po 1 średniej czerwonej papryce i 1 dużym pomidorze (również czerwonym
icon_razz.gif
) na osobę - chyba że jedzą dzieci, które nie dadzą rady tyle pochłonąć, albo ktoś z jedzących nie lubi jednego z warzyw, wtedy trzeba je zastąpić drugim. Lepiej jest wybrać takie papryki, które same "stoją"
szklanka -półtorej ugotowanego na lepko ryżu
pół paczki mrożonego, mielonego szpinaku
szklanka sosu pomidorowo-orzechowego, najlepiej już odstałego (chodzi o gęstość)
pół białej cebulki
biały pieprz
sól
bazylia suszona


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Paprykom ścinamy czubki i wyjmujemy gniazda nasienne, ustawiamy w naczyniu o wysokich ściankach. naczynie powinno być tej wielkości, żeby zmieścić wszystkie faszerowane warzywa i nie zostawić im za dużo luzu. Pomidory ścinamy na 1/4 wysokości i łyżką wydrążamy miąższ (przyda się do jakiegoś innego sosu), ustawiamy obok papryk.

Szpinak rozmrażamy i dusimy przez 5 minut z pieprzem, sola i bazylią. Mieszamy go dokładnie z gorącym ryżem tak, żeby wszystko zrobiło się jednolicie zielone. Dodajemy posiekaną cebulkę. Można też zrobić wersję czosnkową, wtedy do duszącego się szpinaku dodajemy rozduszony czosnek i wyciągamy go przed wymieszaniem (chyba że ktoś naprawdę lub spalony czosnek). Napełniamy papryki pomidory do 2/3 - 3/4 wysokości, pozostawiając wolne miejsce przy ściankach (nie dociskamy). Zalewamy do końca sosem i zamykamy odciętymi czapeczkami.

Pieczemy aż papryki się nie spieką a pomidory nie zaczną pękać (ok. 20 minut)


Pyszne, parujące danie jesienne, ma dodatkowy plus - skoro już włączamy piekarnik, możemy zrobić szarlotkę z jesiennych jabłek
icon_smile.gif


Dodam zdjęcia jak zgram.