Dzisiaj zrobilam tego lososia i bardzo nam smakowal. Pomimo iz moze sie wydawac ze w tym przepisie jest duzo masla, ja calosci tego masla ziolowego nie uzylam.
Maslo ziolowe:
5 lyzek masla
1 lyzka posiekanego szczypioru
1 lyzeczka estragonu
2 lyzeczki musztardy
2 lyzeczki soku z cytryny
Puree z Soczewicy:
1 szklanka zielonej soczewicy
4 lyzki wody
2 pory ( pokrojone w plasterki)
1 lyzka masla
1/2 -1 lyzka soku z cytryny
Losos:
filet z lososia
2 lyzki masla
Do zrobienia masla ziolowego;
mieszamy wszystkie skladniki, dosmaczamy sola i pieprzem
Gotujemy soczewice z1 lyzeczka soli az sie zagotuje, nastepnie na wolnym ogniu przez okolo 20 minut. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z soczewicy a reszte odsaczamy. Podczas gotowania soczewicy pokrokone pory gotujemy na masle, mieszajac od czasu do czasu (oolo 6-8minut). Nastepnie soczewice, sok z cytryy, 3 lyzki ziolowego masla i zachowana wode dodajemy do gotujacych sie por- calosc mieszamy az maslo sie roztopi.
Rybe solimy, pieprzym i smazymy okolo 6-8 minut. Rybe podajemy ulozona na i lekko przykryta soczewica i maslem ziolowym.
Maslo ziolowe:
5 lyzek masla
1 lyzka posiekanego szczypioru
1 lyzeczka estragonu
2 lyzeczki musztardy
2 lyzeczki soku z cytryny
Puree z Soczewicy:
1 szklanka zielonej soczewicy
4 lyzki wody
2 pory ( pokrojone w plasterki)
1 lyzka masla
1/2 -1 lyzka soku z cytryny
Losos:
filet z lososia
2 lyzki masla
Do zrobienia masla ziolowego;
mieszamy wszystkie skladniki, dosmaczamy sola i pieprzem
Gotujemy soczewice z1 lyzeczka soli az sie zagotuje, nastepnie na wolnym ogniu przez okolo 20 minut. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z soczewicy a reszte odsaczamy. Podczas gotowania soczewicy pokrokone pory gotujemy na masle, mieszajac od czasu do czasu (oolo 6-8minut). Nastepnie soczewice, sok z cytryy, 3 lyzki ziolowego masla i zachowana wode dodajemy do gotujacych sie por- calosc mieszamy az maslo sie roztopi.
Rybe solimy, pieprzym i smazymy okolo 6-8 minut. Rybe podajemy ulozona na i lekko przykryta soczewica i maslem ziolowym.
Ostatnią edycję dokonał moderator: