Losos w soczewicy z maslem ziolowym*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Dzisiaj zrobilam tego lososia i bardzo nam smakowal. Pomimo iz moze sie wydawac ze w tym przepisie jest duzo masla, ja calosci tego masla ziolowego nie uzylam.


Maslo ziolowe:

5 lyzek masla
1 lyzka posiekanego szczypioru
1 lyzeczka estragonu
2 lyzeczki musztardy
2 lyzeczki soku z cytryny


Puree z Soczewicy:
1 szklanka zielonej soczewicy
4 lyzki wody
2 pory ( pokrojone w plasterki)
1 lyzka masla
1/2 -1 lyzka soku z cytryny

Losos:
filet z lososia
2 lyzki masla

Do zrobienia masla ziolowego;
mieszamy wszystkie skladniki, dosmaczamy sola i pieprzem

Gotujemy soczewice z1 lyzeczka soli az sie zagotuje, nastepnie na wolnym ogniu przez okolo 20 minut. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z soczewicy a reszte odsaczamy. Podczas gotowania soczewicy pokrokone pory gotujemy na masle, mieszajac od czasu do czasu (oolo 6-8minut). Nastepnie soczewice, sok z cytryy, 3 lyzki ziolowego masla i zachowana wode dodajemy do gotujacych sie por- calosc mieszamy az maslo sie roztopi.

Rybe solimy, pieprzym i smazymy okolo 6-8 minut. Rybe podajemy ulozona na i lekko przykryta soczewica i maslem ziolowym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Paula!
No przeciez bede musiala zrobic!
icon_lol.gif

Estragon, estragon, estragon...
Uwielbiam chyba nawet bardziej niz hoisin.

Czy musze miec to maslo? Zastapilabym oliwa albo winogronowym. Moge chyba polac oliwa z ziolami. Wolalabym tak niz margaryne weganska.
 

kobretti

Member
Wrz 26, 2008
6
0
0
wyszlo pycha
icon_smile.gif


nie mialam co prawda pora i estragonu, bo akurat w sklepie nie mieli jak bylam na zakupach, ale pora zastapilam cebulka i bylo bardzo dobre