Żródło - Agnieszka Kręglicka - GW Wyd. Agora.
Dopóki można jeszcze dostać świeży szpinak, namawiam do zrobienia tego pysznego dania. Robiłam tę solę wielokrotnie i za każdym razem wydawała mi się lepsza.
Składniki dla 4 osób
4 filety z soli
łyżka mąki
4 łyżki oliwy
sól
Sos
15 dkg sera gorgonzola
łyżka masła
3 łyżki brandy
40 dkg szpinaku
szklanka śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos. Szpinak blanszujemy, odciskamy z wody i grubo siekamy. W patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ser i podgrzewamy, aż sie rozpuści. Wlewamy brandy i odparowujemy. Dodajemy śmietanę, gotujemy chwilę razem, aż trochę zgęstnieje. Dokładamy szpinak i doprawiamy gałką, pieprzem i ostrożnie solą, bo ser jest słony.
Filety z soli solimy, oprószamy mąką i smażymy z dwóch stron na złoto. Do gorącego sosu wkładamy usmażoną solę i podajemy.
Dopóki można jeszcze dostać świeży szpinak, namawiam do zrobienia tego pysznego dania. Robiłam tę solę wielokrotnie i za każdym razem wydawała mi się lepsza.
Składniki dla 4 osób
4 filety z soli
łyżka mąki
4 łyżki oliwy
sól
Sos
15 dkg sera gorgonzola
łyżka masła
3 łyżki brandy
40 dkg szpinaku
szklanka śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos. Szpinak blanszujemy, odciskamy z wody i grubo siekamy. W patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ser i podgrzewamy, aż sie rozpuści. Wlewamy brandy i odparowujemy. Dodajemy śmietanę, gotujemy chwilę razem, aż trochę zgęstnieje. Dokładamy szpinak i doprawiamy gałką, pieprzem i ostrożnie solą, bo ser jest słony.
Filety z soli solimy, oprószamy mąką i smażymy z dwóch stron na złoto. Do gorącego sosu wkładamy usmażoną solę i podajemy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: