Sernik z jabłkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis.

Jest to bardzo udana kompozycja placka z jabłkami i sernika, dająca w efekcie ciasto nieopatrzone - a co ważniejsze - bardzo smaczne. Składa się z trzech warstw: krążka kruchego ciasta, warstwy jabłek i warstwy masy serowej. Doskonale nadaje sie do uświetnienia herbatki w gronie bliskich i przyjaciół.

Składniki
20 dkg mąki krupczatki
14 dkg masła
8 dkg cukru pudru
1 jaja (lub 2 żółtek)
łyżki stołowej rumu lub białego wina
1/2 paczki cukru waniliowego
szczypty soli

75 dkg obranych, kwaskowatych jabłek

25 dkg tłustego białego sera
5 dkg masła
8 dkg cukru pudru
1 jajko
3 - 4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
1/2 paczki cukru waniliowego

żółtko rozmieszane z łyżką śmietany

Składniki ciasta siekamy nożem, a gdy się dokładnie zmieszają, łączymy ciasto ręką, formując kulę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy równomiernie dno lekko natłuszczonej tortownicy ( ja używam tortownicy o średnicy 22 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i krótko podpiekamy w gorącym piekarniku na lekko złoty kolor. Z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w niezbyt cienkie plasterki, które układamy na kruchym spodzie.
Ser przecieramy przez sitko. 5 dkg masła ucieramy na pianę z 8 dkg cukru pudru i jednym całym jajem, dodajemy przetarty ser, śmietanę, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Ucieramy nadal nie mniej niż przez 20 minut (można to zrobić w malakserze, oprócz przecierania sera), bo od tego zależy delikatność i pulchność masy serowej. Masę serową wykładamy na jabłka. Powierzchnię sernika z jabłkami smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką śmietany. Tortownicę wsuwamy do średnio gorącego piekarnika
(180 - 190 st.) na około 40 minut. Dopiero po zupełnym ochłodzeniu sernik zsuwamy na podstawkę tortową.