Tarta serowa

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z miesiecznika "Moje gotowanie", nr sierpniowy 2008.

Podaje przepisna ciasto ale sama wykonalam je z przepisu uzytkownika tego forum o nicku Dziad;

Skladniki na ciastoz magazynu "MG";

1 i 1/4 maki

15 dag masla 

7 lyzek cukru pudru

oltko ugotowane na twardo

szczypta soli



A teraz skladniki, z ktorych sama wykonalam.

Skladniki na ciasto;

200g maki pszennej 
sowita szczypta soli 
sowita szczypta cukru 
100g schlodzonego masla 
1 jajko lekko roztrzepane 
1-2 krople aromatu waniliowego 
2-3 lyzki wody


Skladniki na mase;

50 dag moreli

75 dag mielonego bialego sera

6 jajek

2 lyzki masla

szklanka cukru pudru

2 lyzki maki ziemniaczanej

cukier puder do posypania



Wykonanie;

Make, cukier i sol przesiac do duzej miski. Maslo pokroic w 1 cm kostke, wrzucic do miski z maka. Zrobic z tego kruszonke. Uformowac dolek, wlac do niego wanilie, jajo roztrzepane i wymieszane z woda. Za pomoca szerokiego noza zagniesc ciasto. Gdyby sie jeszcze kleilo, dodac troche maki. 
Wyrzucic na omaczana, zimna powierzchnie, uformowac kule, lekko splaszczyc, zawinac w folie spozywcza i na 20min. wstawic do lodowki. Po tym czasie wylepic forme do tarty ciastem.
Morele umyc, usunac pestki. Ser zmiksowac z maslem, zoltkami, polowa cukru i maka ziemniaczana. Bialka ubic z reszta cukru, polaczyc z serem. Mase serowa rozsmarowac na spodzie z kruchego ciasta, na niej ulozyc polowki moreli skorka do dolu. Piec ok 1 godziny w temp. 190C. Oproszyc cukrem pudrem.

Mam mala foremke i z podanych porcji upieklam dwie tarty.



DSC00121.JPG