Biskwity czekoladowe

iga24

Member
Lis 30, 2006
5
0
0
Z książki "Czekolada", autor Jacqueline Bellefontaine.

2 jajka,
4 łyżki cukru,
6 łyżek mąki pszennej,
1 1/2 łyżki kakao w proszku,
4 łyżki dżemu morelowego,
150 ml ubitej śmietanki kremówki, cukier puder (do posypania).

Wyłożyć pergaminem dwie blachy do pieczenia. Wmisce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, tak aby po wyjęciu łopatki miksera w masie przez kilka sekund pozostało wgłębienie. Do masy przesiać mąkę i kakao w proszku. Delikatnie wymieszać metalową łyżką, wykonując ósemki. Masę wykładać po jednej łyżce na pergamin i rozsmarowywać, tworząc owalne placuszki. Ponieważ w trakcie pieczenia wyrosną, powinno się zostawić między nimi wolne miejsce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 6-8 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. Kiedy paluszki przestygną, razem z pergaminem przełożyć na wilgotną lnianą ściereczkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Wtedy można je ostrożnie zdjąć, ponieważ pergamin też nawilgł. Rozsmarować dżem na płaskiej stronie placka, nakładając pośrodku nieco bitej śmietany. Żłożyć ciasteczka na pół i umieścić na talerzyku. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Pokaż załącznik 32943
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: