Zapiekany camembert z jabłkowym chutney

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zapiekany camembert z jabłkowym chutney

Moja propozycja na Dzień Jabłka - i nie tylko. Wyśmienite połączenie delikatnego, kremowego sera camembert ze słodko-pikantnym chutney jabłkowym. Kompozycja idealna.

S4022020.JPG

(dla 2 osób)
2 sery camembert
1 jablko
1/2 cebuli
kajzerka lub bagietka

1 łyżka octu
4 łyżki cukru
1/2 szkl soku jabłkowego
szczypta pieprzu cayenne
mąka ziemniaczana

Grzanki:

1. Kajzerkę lub bagietkę pokroić w plastry, posmarować lekko masłem, zrumienić w piekarniku.

Przygotować chutney jablkowy:

1. Pokroić w drobną kostkę pół niedużej cebuli.
Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć środek, pokroić w drobną kostkę.

2. W garnku skarmelizować 4 łyżki cukru - na złoto, nie spalić.
Dodać jabłka i cebulę, wymieszać.

3. Dodać 1/3 szklanki soku jabłkowego. Zagotować. Dodać szczyptą pieprzu cayenne i 1 łyzkę octu.

Zagęścić mąką ziemniaczaną. Chutney powinien mieć słodko - pikantny smak, który idealnie komponował się będzie z camembertem.

Przygotować camembert:

1. Z sera odkroić cieniutki skórkę z jednej strony, tak by powstała "miseczka".
Ułożyć ser na papierze do pieczenia, stroną bez skórki do góry, i zapiekać do zezłocenia się środka serka.

2. Podawać z grzankami i jabłkowym chutney'em.


Przepyszne, bardzo polecam.
mniam.gif



Pomysł pochodzi z Tina Koch&Back-Ideen, Oktober 2008
 

Załączniki

  • S4022020.JPG
    S4022020.JPG
    43.2 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy