- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Zapiekany camembert z jabłkowym chutney
Moja propozycja na Dzień Jabłka - i nie tylko. Wyśmienite połączenie delikatnego, kremowego sera camembert ze słodko-pikantnym chutney jabłkowym. Kompozycja idealna.
(dla 2 osób)
2 sery camembert
1 jablko
1/2 cebuli
kajzerka lub bagietka
1 łyżka octu
4 łyżki cukru
1/2 szkl soku jabłkowego
szczypta pieprzu cayenne
mąka ziemniaczana
Grzanki:
1. Kajzerkę lub bagietkę pokroić w plastry, posmarować lekko masłem, zrumienić w piekarniku.
Przygotować chutney jablkowy:
1. Pokroić w drobną kostkę pół niedużej cebuli.
Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć środek, pokroić w drobną kostkę.
2. W garnku skarmelizować 4 łyżki cukru - na złoto, nie spalić.
Dodać jabłka i cebulę, wymieszać.
3. Dodać 1/3 szklanki soku jabłkowego. Zagotować. Dodać szczyptą pieprzu cayenne i 1 łyzkę octu.
Zagęścić mąką ziemniaczaną. Chutney powinien mieć słodko - pikantny smak, który idealnie komponował się będzie z camembertem.
Przygotować camembert:
1. Z sera odkroić cieniutki skórkę z jednej strony, tak by powstała "miseczka".
Ułożyć ser na papierze do pieczenia, stroną bez skórki do góry, i zapiekać do zezłocenia się środka serka.
2. Podawać z grzankami i jabłkowym chutney'em.
Przepyszne, bardzo polecam.
Pomysł pochodzi z Tina Koch&Back-Ideen, Oktober 2008
Moja propozycja na Dzień Jabłka - i nie tylko. Wyśmienite połączenie delikatnego, kremowego sera camembert ze słodko-pikantnym chutney jabłkowym. Kompozycja idealna.

(dla 2 osób)
2 sery camembert
1 jablko
1/2 cebuli
kajzerka lub bagietka
1 łyżka octu
4 łyżki cukru
1/2 szkl soku jabłkowego
szczypta pieprzu cayenne
mąka ziemniaczana
Grzanki:
1. Kajzerkę lub bagietkę pokroić w plastry, posmarować lekko masłem, zrumienić w piekarniku.
Przygotować chutney jablkowy:
1. Pokroić w drobną kostkę pół niedużej cebuli.
Jabłko obrać, przekroić na pół, usunąć środek, pokroić w drobną kostkę.
2. W garnku skarmelizować 4 łyżki cukru - na złoto, nie spalić.
Dodać jabłka i cebulę, wymieszać.
3. Dodać 1/3 szklanki soku jabłkowego. Zagotować. Dodać szczyptą pieprzu cayenne i 1 łyzkę octu.
Zagęścić mąką ziemniaczaną. Chutney powinien mieć słodko - pikantny smak, który idealnie komponował się będzie z camembertem.
Przygotować camembert:
1. Z sera odkroić cieniutki skórkę z jednej strony, tak by powstała "miseczka".
Ułożyć ser na papierze do pieczenia, stroną bez skórki do góry, i zapiekać do zezłocenia się środka serka.
2. Podawać z grzankami i jabłkowym chutney'em.
Przepyszne, bardzo polecam.

Pomysł pochodzi z Tina Koch&Back-Ideen, Oktober 2008