Staropolska szynka pieczona*

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
O ziołowo-malinowej nucie
Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego od szynki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
10 ziaren jałowca
pół łyżeczki kminku
4 łyżeczki dżemu malinowego
2 winne jabłka
1 cebula
pół łyżeczki chili
1 łyżeczka pieprzu
szczypta cynamonu
4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Zmiażdżyć ząbki czosnku, rozetrzeć z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca, dodać kminek. Naciąć ostrym nożem szynkę w kratkę (na tej stronie gdzie jest tłuszcz), nasmarować cały płat mięsa ziołowo-czosnkową pastą. Zasznurować szynkę mocną nicią, włożyć do salaterki, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.
Na następny dzień podgrzać lekko dżem malinowy do uzyskania płynnej konsystencji, posmarować nim mięso z obu stron, posypać pieprzem, cynamonem i chili.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić również na ćwiartki.
W rękawie do pieczenia ułożyć połowę jabłek i połowę cebuli, położyć na nich mięso, na wierzchu mięsa rozłożyć liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka. Zamknąć rękaw, przeciąć w nim niewielki otwór. Przełożyć rękaw do żaroodpornego naczynia lub blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec do miękkości, ok. 1,5-2 godziny.
Po całkowitym ostudzeniu usunąć nici.
Najlepiej smakuje na zimno.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
No taka dobra że olaboga
icon_smile.gif


Bardzo ją polecam. A nawet bardzo bardzo
icon_smile.gif


ewa
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jakie to niewiarygodnie dobre! wspaniała, niewiarygodna, aromatyczna, soczysta!

tylko straszliwie mi sie kruszy, nie wiem od czego to zależy, bo to mój wędlinowy debiut
icon_smile.gif


w kazdym razie CUDO!
 

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
To kruszenie się mięsa czasem może być spowodowane złym podziałem mięsa przez rzeźnika. Miałam raz taką sytuację z mięsem na pieczeń, w żadną stronę nie dawało się kroić, mięciutkie było, ale o plastrach mogłam tylko pomarzyć.
Drugi powód, który mi się nasuwa - to zbytnie wysuszenie mięsa, ale w rękawie nie powinno to mieć miejsca.
Szkoda, że nie wyszło dobrze
icon_sad.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mam zapytanie do osób, które robiły tą szynkę.
Właśnie ją natarłam i nie wiem czy ta niewielka ilość soli wystarczy na prawie dwukilowy kawał okrąglutkiej szynki (myszki) czy nie? :lol:
 

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Podnoszę bo robiłam na święta i była pyszna.Wchodzi na stałe do repertuaru świąteczno-okolicznościowego.Polecam!
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Ja też polecam!! Już nią zaraziłam moją rodzinkę. Soli jest w przepisie dokładnie tyle ile trzeba. Jest przepyszna i szynka i schabik!!
A dla mojego męża to ta pieczona cebulka jest równym rarytasem co sama wędlinka
icon_wink.gif
. I nawet na kminek nie marudzi jakoś
icon_mrgreen.gif

Dziękujemy oboje za przepis
cvety.gif
anbetung.gif

 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Chiciałabym zrobic tą pieczeń na święta, ale mam pytanie:

Czy można innym dżemem zastąpić ten malinowy?

Na pewno tą pieczeń nie będę piekła w rękawie, bowiem mięsa z rękawa również mi bardzo suche wychodzą. Najlepsze, według mojego doświadczenia, są pieczenie pieczone w folii aluminiowej. (ten sposób kiedyś podpatrzyłam w jakiejś tv zagranicznej i rzeczywiście jest OK)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wydaje mi się, że zamiast dżemu malinowego dobrze sprawdziła by się żurawina lub powidła śliwkowe.