Purée z ziemniaków z pietruszką i pieczonymi jabłkami

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Szukałam czegoś ciekawego do schabu z powidłami śliwkowymi i okazało się strzałem w dziesiątkę, przepis stąd:
http://www.pinezka.pl/content/view/2261/300/

Składniki:
0,5 kg pietruszki pokrojonej w kostkę
0,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
jabłka (należy wyciąć środek, a owoce natrzeć masłem smakowym)
masło smakowe - masło utarte z siekaną szałwią, zielem angielskim, gałką muszkatołową, solą i pieprzem

Sposób wykonania:
Obrane warzywa gotuję przez 15 minut. Jabłka piekę przez 40 minut w dużym naczyniu. Ugotowane warzywa dodaję do brytfanki z jabłkami i nacieram masłem smakowym. Piekę, aż wszystko stanie się miękkie. Po upieczeniu miksuję z odrobiną kremówki do smaku.

Moje uwagi:

Nas tylko dwoje, więc robiłam z połowy porcji, a i tak zostało jeszcze na jutro, nie było podane ile jabłek, wzięłam jedną sporą szarą renetę i było akurat, masła dałam ze dwie łyżki, ziół nie podam, bo sypałam na oko, nie chciało mi się miksować, więc rozdrobniłam tłuczkiem do ziemniaków. Śmietanę sobie darowałam. Bardzo mi smakowało, polecam, fajnie pasuje do buraczków, dzięki temu jabłku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mnie też się smakowicie czytało dlatego spróbowałam, zajrzyj do tego linka, tam jest jeszcze kilka innych smakowicie czytających się przepisów
icon_mrgreen.gif
będę testować.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: